Pasica

KDO JE Z NAMI

Prisotni 43 gostov .

ANKETA

DIMENZIJA KOLES NA MOJIH ROLERJIH?
 
Pasica

OBRABA KOLES

VZDRŽEVANJE OPREME - VZDRŽEVANJE ROLERJEV
AddThis Social Bookmark Button

uvodnaKolesa so eden ključnih elementov na rolerjih. Zagotovo se je vsak že nekoč soočil z obrabljenimi kolesi in ni vedel kaj storiti. Ste tudi vi med njimi? Če je tako, si preberite naslednji prispevek in težave s kolesi bodo stvar preteklosti.

 

 

 

Čeprav na prvi pogled ne izgleda tako, vendar imajo kolesa izjemno velik vpliv na celoten proces rolanja. Kvaliteta in udobje rolanja sta precej odvisni od kvalitete in stanja koles, ki jih uporabljate. Kolesa je potrebno vzdrževati tako kot ležaje, saj jim tako podaljšate življenjsko dobo, prihranite denar, ki bi ga sicer zapravili za nova kolesa in seveda sebi zagotovite udobno vožnjo vsakič, ko obujete rolerje.

Kolesa se obrabljajo glede na stil in tehniko vožnje vsakega posameznika oz. od noge posameznika (pronacija ali supinacija). Pri povprečnih roleraših je običajno, da se kolesa najbolj obrabljajo na notranji strani, obraba pa se zmanjšuje od sprednjega do zadnjega kolesa na rolerju. Prekomerno obrabljena kolesa močno vplivajo na rolanje, kot tudi na samo varnost, zato jih je treba redno (oz. odvisno od pogostosti rolanja) obračati, da se obraba enakomerno porazdeli okol kolesa na obeh straneh in da se od rolerjem dobi sprejemljiv odziv.

 

KDAJ SE KOLESA NAJBOLJ OBRABIJO?

Kolesa se hitreje obrabljajo v primeru:

1. Prekomerne telesne teže
2. Rolanja z mehkejšimi kolesi (trdota 82A ali manj)
3. Rolanja s kolesi manjšega premera
4. Rolanja po poškodovani podlagi
5. T-zaviranja

 

KDAJ KOLESA DEJANSKO OBRNITI OZ. KAKO POGOSTO JIH OBRAČATI?

Obračanje koles ne traja več kot pet minut, zato naj to ne bo nadležno opravilo, saj boste s tem le daljšali življenjsko dobo koles. Načeloma ni nekega definiranega in trdno določenega pravila kdaj kolesa obrniti, ker na to vpliva ogromno faktorjev kot so kvaliteta, trdota in velikost koles, vaša telesna teža, vaša tehnika in splošno znanje rolanja, podlaga pot kateri rolate ipd. Nekateri morajo obračati kolesa le enkrat letno, nekateri pa to počnejo po vsaki daljše prerolani razdalji.

Zato vam svetujemo, da si preprosto vzemite minuto časa po vsakem rolanjuin preglejte kolesa. Če izgledajo obrabljena in nesimetrična jih takoj obrnite, da vam tega ne bo potrebno početi takoj pred naslednjo priložnostjo, ko boste ponovno obuli rolerje.

 

SHEMA 1: Kolesa se sčasoma obrabljajo na notranji strani, postopoma pa se zmanjša tudi premer koles.

SHEMA 2: Pri rolerjih s tremi kolesi, obrabljena kolesa menjamo od sprednjega proti zadnjem in z levega na desni roler.

 

 

 

 

SHEMA 3: Pri rolerjih s štirimi kolesi, menjamo prvo in tretje, ter drugo in četrto kolo. Kolesa rotiramo z levega v desni roler in obratno.

 

SHEMA 4: Pri rolerjih s petimi kolesi, menjamo prvi in četrto kolo, drugo damo na peto, peto na trejte in tretje na drugo mesto. Kolesa rotiramo iz levega v desni roler in obratno.

 

 

SLIKA 1: Na mehkejših kolesih so lahko opazne sledi močne obrabe že po enem samem relacijskem rolanju.

 

 

SLIKA 2: Primer kolesa, kjer je rotacija kolesa že obvezna.

 

 

SLIKA 3: Pri nekaterih kolesih obraba ni opazna na prvi pogled.

 

 

Če želite napisati komentar se prijavite ali registrirajte.

Počakaj sekundo...
top