Pasica

KDO JE Z NAMI

Prisotni 15 gostov .

ANKETA

DIMENZIJA KOLES NA MOJIH ROLERJIH?
 
Pasica

ČIŠČENJE LEŽAJEV

VZDRŽEVANJE OPREME - VZDRŽEVANJE ROLERJEV
AddThis Social Bookmark Button

 

Čiščenje ležajev:

Vrtenje ležajev je pri rolanju pomemben dejavnik, saj dobro vzdrževani ležaji zagotavljajo hitrejšo vožnjo, samim ležajem pa tako podaljšamo tudi njihovo življenjsko dobo. Ležaje je ob vsakodnevni vožnji potrebno čistiti na približno pet mesecev. Izogibajte se luž in prahu. V primeru dežja ležaje dobro prebrišite in v roku ene ure opravite postopek čiščenja, v nasprotnem primeru vam bo v pomoč le dobro založena trgovina. Pri čiščenju ležajev nikakor ne uporabljajte zraka, saj lahko pride do poškodb. Čas čiščenja cca. 2 do 3 ure.

Pripravimo si:

Pripomočki za čiščenje

V manjšo posodico nalijemo bencin, vanjo položimo ležaje – v bencinu naj bodo vsaj dvanajst ur – in vse skupaj na vsake toliko časa premešamo. Ležaji so deloma čisti.

Pranje ležajev

Ležaji v bencinu

Iz ležaja – najlaže s skalpelom – potegnemo plastično kletko, ki skrbi za določeno zaporedje kroglic v ležaju in jo očistimo s čopičem v mlačni vodi. V nekaterih ležajih je lahko tudi kovinska kletka namesto plastične, ki pa je ne moremo odstraniti.

Razstavljanje ležaja

Ležaj brez kletke

Ležaje brez kletke zopet namočimo v bencin in s pomočjo čopiča ali krtače izperemo prašne delce.

Čiščenje ležaja

Ležaje vzamemo iz bencina in jih segrejemo z grelcem za odstranjevanje barve – tako dosežemo, da ves bencin zares izhlapi. Odprejo se še pore na kovini, zato je ležaj dovzetnejši za maziva.

Sušenje ležaja

Ležaj je pripravljen za mazanje. Svetujemo izbiro olja s čim nižjo viskoznostjo (čim bolj tekoče), nikar pa tovrstnih ležajev ne mažite z mastjo. Ko je ležaj namazan, mu vstavimo plastično kletko in ga namažemo še po vrhu plastične kletke.

Mazanje ležaja

Malo počakamo, nato pa je potrebno obrisati vse oljne madeže, saj masten ležaj z zunanje strani nase veže prah.

Brisanje ležajev

Ležaje vstavimo v kolo rolerja.

www.rolanje.eu

 

Če želite napisati komentar se prijavite ali registrirajte.

Počakaj sekundo...
top