Pasica

KDO JE Z NAMI

Prisotni 29 gostov .

ANKETA

DIMENZIJA KOLES NA MOJIH ROLERJIH?
 
Pasica

ROLERSKA KOLESA

VZDRŽEVANJE OPREME - VZDRŽEVANJE ROLERJEV
AddThis Social Bookmark Button

Kolesa so pri rolerjih najbolj izpostavljen del, hkrati pa imajo velik vpliv na naše rolanje, saj je od njih odvisno, kako udobna in hitra bo naša vožnja. V prispevku bomo poskusili odgovoriti na nekaj najbolj pogostih vprašanj v zvezi s kolesi.

Image

Koliko zdržijo kolesa?

Koliko bodo koela zdržala, je odvisno od številnih dejavnikov, najpomembnejši pa so stil rolanja, podlaga, na kateri se rola, ali se veliko ustavlja, tvoja teža, tip in trdota koles, itd...

Kdaj je potrebno zamenjati kolesa?

Kolesa je potrebno zamenjati že, ko je uničeno eno kolo. Z uporabo se kolesa neenakomerno obrabijo, zato jih je priporočljivo obračati in menjati mesta na rolerjih. Ko so kolesa že močno obrušena pod kotom oziroma ko se je že občutno zmanjšal premer koles, je potrebna menjava.

Kako se ločijo kolesa in kaj pomenijo oznake?

Kolesa se v osnovi ločijo po premeru ter trdoti.

Premer koles za rolerje je med 47 in 110 milimetrov. Kateri premer bomo izbrali, je odvisno od naših želja, v osnovi je premer tudi povezan z vrsto rolerjev, ki jih imamo, saj smo omejeni z maksimalno velikostjo. Načeloma nam manjša kolesa omogočajo večjo okretnost ter manjše hitrosti, večja kolesa pa manjšo okretnost in večje hitrosti.

Trdota koles je označena s številom, za katerim stoji črka A. Večja kot je številka, bolj trda so kolesa. Mehko kolo je počasnejše in se bolj hitro obrablja, je pa bolj udobno. Trdo kolo je hitrejše in se ne obrablja tako hitro, je bolj natančno, zaradi trdote pa lahko zdrsne prej kot mehko kolo.

Splošna priporočila glede trdote in premera koles glede na uporabo:

- Rolerji za fitnes: premer od 80 mm do 100 mm, trdota od 78A do 85A

- Rolerji za hokej: premer od 72 mm do 80 mm, trdota od 74A do 78A

- Hitrostni rolerji: premer od 100 mm do 120 mm, trdota od 83A do 88A

- Agressiv rolerji: premer od 47 mm do 59 mm, trdota od 88A do 95A

- Freeskate rolerji: premer od 72 mm do 84 mm, trdota od 83A do 85A

Katera kolesa potrebujem?

V osnovi je odvisno od vrste rolerjev, ki jih imate. Kolesa večjega premera so hitrejša, je pa z njimi težje pospeševanje in so manj okretna kot manjša kolesa. Pri izbiri trdote je potrebno upoštevati predvsem vrsto podlage, po kateri se rola, in vašo težo (večja teža - bolj trda kolesa). Na splošno se za rolanje po mestu (asfaltna podlaga, betonska podlaga, robniki, stopnice, kocke...) uporabljajo kolesa premera od 76 mm do 84 mm in trdote od 78A do 84A. Za agressiv način rolanja se uporabljajo kolesa z premerom do 86 mm in trdote večje od 88A. Za hitrostne rolerje se uporabljajo kolesa premera od 84 mm do 120 mm in trdote večje od 83A. Za inline hokej pa kolesa z premerom od 72 mm do 80 mm in trdote od 74A do 78A.

Ali so vsa kolesa enaka?

Tudi med kolesi istega premera in trdote, toda različnih proizvajalcev, so lahko zelo velike razlike. To je težko razložiti z opisom, saj gre za lastnosti kot so odboj gume, trajnost, elastičnost materiala itd...., se pa vse to opazi v praksi. Zato bodite pri izbiri koles pozorni na znamko, saj je večja verjetnost, da boste z izdelkom priznanega proizvajalca bolj zadovoljni, kot z izdelkom nekega tretjerazrednega proizvajalca.

 

Za konec pa še nekaj slik koles slabe kvalitete ter kaj se lahko z njimi zgodi pri večji obremenitvi (posledice pa so bile tudi v obliki manjših poškodb lastnika rolerjev)

 

.

 

 

Če želite napisati komentar se prijavite ali registrirajte.

Počakaj sekundo...
top