Pasica

KDO JE Z NAMI

Prisotni 44 gostov .

ANKETA

DIMENZIJA KOLES NA MOJIH ROLERJIH?
 
Pasica

ALI STE ZAŠČITENI?

VZDRŽEVANJE OPREME - OSTALA OPREMA
AddThis Social Bookmark Button

uvodnaOtvoritev rolerske sezone je pred vrati in počasi že razmišljamo, ali je vsa priporočena oprema nared za prihajajočo sezono. V naslednjem prispevku si lahko preberete nekaj nasvetov o pravilni izbiri rolerske čelade.

 

 

 

 

Čelade
 
 
Zakaj je priporočljivo uporabljati čelado pri rolanju?
Odgovor je preprost - da zaščitimo našo glavo pred morebitnimi poškodbami, ki so lahko tudi smrtno nevarne za športnike vseh starosti.
Ker je rolanje šport, ki se dogaja na trdih površinah z ogromnim številom ostrih robnikov, moramo toliko več pozornosti nameniti izbiri ustrezne čelade.
Čelada ima dve funkciji in sicer da prepreči tako zunanje kot notranje poškodbe glave. Izdelana je tako, da absorbira udarec in v veliki meri prepreči tudi pretres možganov.
Glede na to, da so se čelade skozi leta zelo izboljšale je tudi pri rolanju mogoče opaziti, da se je priljubljenost pri uporabi izredno povečala.
 
 
Kaj je potrebno vedeti?
Nekateri proizvajalci veliko energije usmerijo v testiranje čelad nekateri pa zgolj izdelajo izdelek (čelado). Zato je pred nakupom potrebno preveriti kaj nudijo različni proizvajalci  in katere certifikate ima naš proizvod in potrebno je tudi vedeti, da vsaka čelada ni primerna za vsak šport. Priporočamo tudi spremljanje zakonodaje in seznanjenje kaj pomeni CE znak.
 
 
Odpornost na udarce?
Pri teh vrstah čelad je glavni sestavni material trda pena ali po domače povedano »namenski stiropor«, ki ima izredno dognane mehanske lastnosti. Pena je na zunanji strani oblečena v kakovostno plastično maso ali različne kompozitne materiale, ki peni dodajo pozitivne lastnosti in v celoti skrbi za  našo varnost.
 
 
Zračenje?
Pri čeladah je zračenje zelo pomembno, saj nam le ta nudi udobje in prijetnejše rolanje. Boljše čelade imajo tudi več zračnih kanalov, kar pomeni tudi boljše zračenje od zunaj in boljše izhlapevanje znoja od znotraj.
 
 
Dodatki
Nekatere čelade imajo v kompletu tudi dodano mrežico za mrčes, ki pride prav predvsem osebam, ki so alergični na njihove neprijetne pike. V nekaterih primerih so dodane tudi vreče za shranjevanje oziroma imajo čelade dodaten vizir, ki nudi zaščito pred soncem. Najbolje je, če so v kompletu penice različnih velikosti za optimalno prilagajanje čelade.
 
 
Teža čelade?
Lažje čelade so običajno dražje in izdelane iz bolj kakovostnih materialov in prijetnejše za nošenje, saj nas teža manj ovira pri športni aktivnosti. Teža je ključnega pomena tudi pri padcu, saj je v tem primeru udarna sila manjša, posledično pa je tudi manj možnosti za poškodbo vratnega predela.
 
 
Kakšno čelado potrebujem za rolanje?
Običajno je to vprašanje, ki se največkrat pojavi pri bralcih portala. Za hitrostno, relacijsko in fitnes rolanje je primerna čelada, ki je podobna kolesarskim čeladam.
 
 
 
 
Za  aggressive, downhill, urban, off-road rolanje pa je primerna čelada z manj zračniki, ki je izdelana namensko za prejemanje večjega števila udarcev. Prav tako je dodatno zaščitena v vratnem delu, saj je večino objektov med rolanjem postavljenih vertikalno.

 

Osebni podatki
V primeru nesreče je potrebna identifikacija ponesrečenca, ker večina športnikov med športom osebnih dokumentov ne nosi s seboj. Vsekakor je smiselno osebne podatke napisati v notranjost čelade. Ne pozabite dopisati tudi svoje krvne skupine, saj tako omogočite hitrejše delo reševalcem in tudi hitrejšo vrnitev izgubljene čelade v primeru izgube.
 
 
Spremembe na čeladah?
Čelade so testirane zgolj v tovarniški obliki, zato je prepovedano spreminjanje zunanje podobe z dodajanjem raznih nalepk in dodatkov za kamere in podobnih stvari. Barvanje čelade tudi odsvetujemo, saj hlapi barve lahko poškodujejo sredico čelade.
 
 
Življenjska doba?
Proizvajalci čelad priporočajo menjavo čelad na 4-5 let oziroma od pogostosti uporabe. Čelada je zasnovana za večje število blagih udarcev (padec iz rok na neostro površino). Zaradi osebne varnosti je potrebno čelado zamenjati z novo v primeru odrgnine ali padca. Znoj skozi leta lahko tudi močno poškoduje notranjost čelade, kar posledično vpliva na trdnost čelade.
 
 
Vzdrževanje in hranjenje čelade
Čelade nikoli ne smemo čistiti z čistili, ki topijo stiropor. Najbolj priporočljiva je milnica in voda, ki ju mirne volje speremo, na splošno pa je priporočljivo čelado hraniti na suhem prostoru. Po spiranju čelado obesimo in pustimo da se posuši na zraku in je ne izpostavljamo močnim sončnim žarkom. Čelade v poletnih dneh nikoli ne puščamo v vročem vozilu saj stiropor pri temperaturi 50°C lahko spremeni svoje strukturne lastnosti.
 
 
Nakup čelade
Pri nakupu čelade si je potrebno vzeti čas in preveriti čimvečje število. Med seboj se lahko razlikujejo po velikosti XS, S, M, L, XL, XXL oziroma po obliki kalupa. Pred nakupom svetujemo, da si doma v miru pomerimo obseg traku okoli glave z šiviljskim metrom in upoštevamo tudi količino las (stil frizure), ki jo imamo običajno. Prva osnova pri nakupu čelade je, da je na glavi stabilna in udobna brez pritrjevanja kljub nežnemu vrtenju glave v vseh smereh. Boljše čelade imajo večjo količino dodanih penic in boljše zapiralne sponke v bradnem delu. Čelado si namestimo na glavo in preverimo kako nam stoji na glavi, prav tako pa preverimo stanje paščkov in čelade v ogledalu. Pozorno preberemo navodila in se pogovorimo s prodajalcem, ki nam bo pomagal najti najbolj optimalno čelado.
V kolikor imate čelado dlje časa na glavi, v predelu čela ne smete čutiti bolečine. V kolikor se to dogaja je čelada premajhna. Pogoj je tudi, da čelada stoji v pravilnem položaju in da čelo pokriva do polovice, paščki pa morajo biti pravilno pritrjeni s pravilno zatezno silo. Preverite tudi, da so paški pravilno nameščeni, da ob večji obremenitvi slučajno ne popustijo­­.
 
V večini trgovin so prodajalci športnih rekvizitov in ustrezne zaščitne opreme zelo ustrežljivi in v veliko pomoč pri svetovanju izbire pravilne opreme. Najbolje opremljena trgovina z rolersko opremo je Itak Šport Ob železnici 30a,  Ljubljana (vhod iz Kajuhove ulice (za salonom kopalniške opreme Krisma - nasproti Bauhausa)), kjer vam bo v pomoč tudi tehnično podkovan kolektiv.

Primer čelade za rolanje, ki je trenutno v trgovini Itak šport izredno ugodna (ponudbo si lahko ogledate na njihovi spletni strani)

 

 

 

 

 

 

 

Če želite napisati komentar se prijavite ali registrirajte.

Počakaj sekundo...
top