Pasica

KDO JE Z NAMI

Prisotni 49 gostov .

ANKETA

DIMENZIJA KOLES NA MOJIH ROLERJIH?
 
Pasica

ZAVORE

VZDRŽEVANJE OPREME - NASTAVITVE ROLERJEV
AddThis Social Bookmark Button

 

Zaviranje oziroma ustavljanje je še vedno najbolj kritična točka rolanja, saj načina, kako se praktično »na mestu« ustaviti, še ni nihče iznašel. Znanje zaviranja pa je predpogoj za sproščeno nabiranje rolerskih kilometrov.

Tega problema se zavedajo tako proizvajalci rolerske opreme kot tudi njeni uporabniki in tako so se v praksi pojavile različne rešitve tega problema. Proizvajalci nam ponujajo dokaj skromen izbor izvedb zavor, uporabniki pa so dodali še nekaj svojih idej za učinkovito zaviranje.

Serijsko izdelane zavore:

Klasična zavora je preko nosilca fiksno vpeta večinoma na desni roler (pri večini rolerjev obstaja opcija prenosa zavore na levi roler). Prednost te zavore je preprosto menjavanje z desnega na levi roler, praktično ne zahteva vzdrževanja. Slabosti: pri zaviranju je potrebno dvigniti sprednji del rolerja in je tako v stiku z podlago zgolj zadnje kolo, nesimetričnost desnega in levega rolerja (dolžina, teža), zaradi tega je možno, da zavora ovira med prestopanjem, obračanjem. Možno je, da se med zavoro in zadnje kolo zapletejo smeti oziroma pesek.

crossfireABT zavora je nadgradnja klasične zavore, pojavlja se samo pri rolerjih znamke Rollerblade. Deluje preko vzvoda na zadnjem delu školjke rolerja, roler potisnemo naprej, s čimer pritisnemo na vzvod, kateri pomakne zavoro proti podlagi. Prednost te zavore je v tem, da pri samem zaviranju ostanejo vsa štiri koleščka v stiku s podlago, kar omogoča večjo stabilnost pri zaviranju. Slabost pa je poleg že omenjenih pri klasični zavori še ta, da je vsaj pri novem sistemu (light) ne moremo namestiti na levi roler oziroma je tak poseg mogoč samo v servisni delavnici.

abtABT extrem je vgrajen na Rollerblade modelu Coyote; to je roler, ki je namenjen terenskemu (offroad) rolanju. Pri tej zavori se preko že opisanega vzvoda med zadnji dve kolesi zagozdi zavorni boben. Omogoča hitro ustavljanje pri velikih hitrostih.

abt extremNekateri uporabniki rolajo brez zavore (aggressive, downhill), nekaj vzrokov sem že navedel, nekateri rolerji so že serijsko brez zavore, nekateri stili rolanja prav tako ne predvidevajo zavore.
Če rolamo brez zavore, še ne pomeni, da se ne moremo ustaviti. Ustavljamo se lahko na več načinov, na primer z vijuganjem, T-načinom, plugom, bočnim oddrsavanjem...

Vsem priporočamo, da preden se podate na cesto, vadite zaviranje na poligonu, parkirišču ali podobno, še posebej, če ste na zavoro navajeni in ste se odločili , da jo boste odstranili, saj lahko sprva pride do težav pri lovljenju težišča.

Še enkrat: znanje zaviranja je predpogoj za uživanje na osmih koleščkih.


KAKO ZAVIRAMO Z ROLERJI?

 

Če želite napisati komentar se prijavite ali registrirajte.

Počakaj sekundo...
top