Pasica

KDO JE Z NAMI

Prisotni 19 gostov .

ANKETA

DIMENZIJA KOLES NA MOJIH ROLERJIH?
 
Pasica

MARATON BERLIN 2014

VRSTE ROLANJA - HITROSTNO ROLANJE
AddThis Social Bookmark Button

Zakaj smo šli v Berlin na maraton? >Za večino letošnjih slovenskih udeležencev je bil Berlinski rolerski maraton prvo tekmovanje oz. dogodek takega kova in vsesplošne udeležbe z vseh koncev sveta. O samem dogodku ni nihče kaj

 

 

 

Rolerski entuziasti in ustanovitelji spletnega portala rolanje.eu so se letos na relacijskem rolanju in Kopra v Piran odločili, da se skupaj odpravijo na 41. maraton v Berlinu, ki je potekal 27. In 28. Septembra. Ključna ideja udeležbe je bila želja po treningu in napredku, saj maratonska izkušnja zahteva ogromno fizične kot tudi psihične pripravljenosti.

Letošnje slabo vreme je onemogočalo redne treninge in priprave, zato so se slednji izvajali zgolj na dogodkih portala rolanje.eu, natančneje na različnih relacijskih rolanjih po Sloveniji. Že izvedba slednjih je bila otežena zaradi konstantnih vremenskih nihanj.

 

Za večino letošnjih slovenskih udeležencev je bil Berlinski rolerski maraton prvo tekmovanje oz. dogodek takega kova in vsesplošne udeležbe z vseh koncev sveta. O samem dogodku ni nihče kaj dosti vedel, razen pripovedovanj Anžeta D. in Lidije R., ki sta se maratona že udeležila in jih prva navdušila, da bi se jima pridružili.

Izleta so se vsi ustanovitelji spletnega portala lotili po svoje. Nekateri so prišli le na dogodek, medtem ko so drugi iz tega naredili nekajdnevno pohajkovanje po mestu ali celo celotedenski dopust po deževnem poletju v domačih krajih. Nemška prestolnica je pokala po šivih od tisočih prihajajočih maratoncev z vseh koncev sveta in ostalih, ki so prispeli v mesto zaradi dogodkov v sklopu vsem znanega Oktoberfesta.

Za športne navdušence se je na berlinskem letališču Tempelhof odvijal športni sejem Berlin Vital, ki je bil poleg tekačem, v večini namenjen tudi rolerskih navdušencem. Razstavljalci so bili vsa večja imena v rolerskem svetu, kot tudi priznane spletne trgovine, ki zagotavljajo največjo ponudbo opreme v Evropi in po svetu. Sejem je bil tudi izjemna priložnost za test in nakup želene opreme, saj so bile nekatere stvari precej pod osnovno ceno.

 

Eden glavnih ustanoviteljev spletnega portala rolanje.eu Blaž G. vzel stvari v svoje roke in poskrbel za opremo sebe in svojih sopotnikov sester Maje in Špele S. in Boštjana G. Glede na izkušnje, so želeli iz obstoječih stvari, ki so jih uspeli pretovoriti čez Evropo, potegniti tehnični maksimum. S pravo izbiro maziva za ležaje so uspeli prosto vrtenje ležajev spraviti tudi na štiri minute, kar je na daljše relacije lahko precej ugodna lastnost. Vse vijake so pritrdili z anaerobnim lepilom, da so lahko odpravili napetosti materiala in kljub temu dosegli sigurno vijačno zvezo. Rolerji so bili pod budnim očesom Blaža vrhunsko pripravljeni, a brez dobre fizične pripravljenosti vseh štirih tudi to ne more kaj dosti koristiti. Blaž kot večletni roleraš in ljubitelj vseh sorodnih športov, Maja kot nadebudna športnica, njena mlajša sestra Špela kot študentka nutricionistike in Boštjan kot alpinist in navdušen roleraš, se lahko vsi pohvalijo z odličnim rezultatom, saj so vsi celotno razdaljo premagali po eno 1:30:00, kar jih že samo po sebi uvršča v svetovni vrh. Z istim rezultatom se lahko pohvali tudi Anže D., ki je maraton prerolal v neverjetni 1:14:00, toda zanj ni nikogar skrbelo, saj nihče nikoli ne dvomi o njegovi odlični pripravljenosti.

V Berlin je skupaj s svojim dekletom prispel tudi Miha Č., kreativni element pri spletnem portalu rolanje.eu, ki je udeležbo na maratonu prejel kot rojstnodnevno darilo. Sicer se z rolanjem ukvarja bolj rekreativno, je bil nad dogodkom navdušen, saj je bila zanj to ogromna psihična preizkušnja vzdržljivosti in volje. Na koncu jo je vseeno premagal v dobrih dveh urah in vse ostale člane presenetil s pripetljaji, ki so se zgodili med samim rolanjem. Dvakrat se mu je zgodilo, da se mu je odvilo podvozje pri velikih hitrostih, ki se k sreči niso končale z negativnim rezultatom. Presenetila ga je tudi reakcija navijačev in opazovalcev ob cesti, saj so mu takoj priskočili na pomoč, ko se je ta na pločniku ob cesti trudil popraviti podvozje in se vrniti med ostale maratonce.

Vsesplošen vtis je bil več kot pozitiven, saj je bila organizacija maratona vrhunsko izpeljana. Večino je motilo dejstvo, da je bilo velikost navodil in napotkov v nemščini, veliko prostovoljcev, ki so bili gonilo dogodka, pa tudi ni znalo angleško, ki je bil v skupini glaven jezik sporazumevanja. Vendar nič ne de, nekaj zamahov z rokami in podobnih kretenj vedno vodi k prehodu na bistvo.

Med samim rolanjem so bile zelo slabo vidne table, ki so označevale prerolano razdaljo zelo velik minus pa je bilo tudi razpolaganje z vodo, saj so se večje postaje začele pojavljati šele po več kot 15 kilometrih. Hidracija je na dogodku takega kova izjemno ključnega pomena, saj večina pred dogodkov ni vedela koliko vode sploh jemati s seboj, saj so se zanašali na organizatorja, da bo za to dobro poskrbel. Nekateri člani so imeli tudi GPS ure za lažjo orientacijo, ki so tudi veliko pripomogle k lažjemu premagovanju razdalje. Pohvale gredo tudi organizaciji rolerske zabave po končanem maratonu, ki so jo vsi, kljub utrujenosti, želeli videti. Glede na dosežene rezultate, lahko mirne volje rečemo, da so vsi pripadniki portala rolanje.eu v odlični pripravljenost, čeprav rolanja ne trenirajo in nanj gledajo bolj z ljubiteljskega vidika.

Berlin je mesto nabito s pozitivno energijo, v kateri človek preprosto mora uživati, zato upamo, da se bo dogodek kot je BMW Berlin Maraton odvijal še leta in leta.

Zahvala tudi ostalim klubom in poznanim za prijaznost ter  MG inštalaterstvu za sponzorstvo. 

 

 

 

 

 

Če želite napisati komentar se prijavite ali registrirajte.

Počakaj sekundo...
top