Pasica

KDO JE Z NAMI

Prisotni 45 gostov .

ANKETA

DIMENZIJA KOLES NA MOJIH ROLERJIH?
 
Pasica

ZGODOVINA ROLERJEV

VRSTE ROLANJA - FITNESS
AddThis Social Bookmark Button

Ali vas zanima zgodovina rolerjev? Rolerji naj bi izvirali iz Severne Evrope, natančneje iz Skandinavije, kjer je bilo drsanje preprost način potovanja na kratke razdalje.

 

 

 

 

 

 

ZGODOVINA ROLERJEV: Rolerji naj bi izvirali iz Severne Evrope, natančneje iz Skandinavije, kjer je bilo drsanje preprost način potovanja na kratke razdalje. V začetkih 17. st. je bilo drsanje priljubljena metoda transporta, saj so vsi lahko pozimi drsali po zamrznjenih kanalih in ostalih površinah. Uporabljali so primitvne oblike rolerjev in sicer z montažo lesenega vretenca na podplat in si s tem omogočili podoben način potovanja v toplejšem vremenu.

Prvi uradno dokumentirani rolerji so se pojavili v Londonu leta 1760. Napredovanje od transporta do drsanja, rekreacijskega rolanja, fitness rolanja in rolanja kot tekmovalnega športa je bilo tesno povezano z razvojem tehnologije rolerjev.

Skozi leta se je roler spreminjal, prav tako tudi njegove tehnološke izboljšave, vse do današnjih udobnejših in včasih visoko specializiranih kosov športne opreme, ki jih uporabljajo vrhunski športniki.

Prva dokumentirana zveza z rolerji (beri čevelj s kolesi postavljenimi v vrsti eden za drugim) je bila izvedena s strani londonskega odrskega igralca iz leta 1743. Izumitelj teh rolerjev, je neznan in izgubljen v zgodovini.

Prvi znani izumitelj rolerjev je bil John Joseph Merlin. Merlin je bil rojen 17. septembra 1735 v mestu Huys v Belgiji in je bil izdelovalec glasbenih instrumentov in mehanični izumitelj. Eden njegovih prvih izumov so bili rolerji z eno samo linijo kovinskih koles leta 1760. Nosil jih je kot duhovit način promocije svojega muzeja; zaviranje je bilo problem in že od vsega začetka. Govori se, da se je ena izmed promocij končala z dramatično nesrečo v steni obloženi z ogledali. V naslednjem stoletju so vse bodoče koncepte rolerjev izdelovali s poravnavo koles v eni liniji.

Ideje o rolerjih je v Franciji nadljeval Lodewijik Maximilian Van Lede. Leta 1789 se je zamislil roler, ki ga je imenoval »patin a terre«, kar lahko prevedemo kot »zemeljski roler«. Van Ledejev roler je bil sestavljen iz jeklenega podplata z lesenimi kolesi. Po izobrazbi je bil kipar z Akademije Bruges v Parizu in obravnavali so ga kot precejšnega ekscentrika.

Leta 1884 je Levant M. Richardson prejel patent za uporabo železnih ležajev v kolesih rolerjev za zmanjšanje trenja, kar je pristašem rolanja omogočilo večje hitrosti z minimalnim naporom.

 

 

Rolerji Edvarda Petrinija s pedalnim pogonom iz leta 1910

 

Leta 1953 so se pojavili rolerji z dvema koleščkoma iz gume. Razvilo jih je podjetje Rocker Skate Company iz mesta Burbank v Kaliforniji. Izdelek je bil objavljen v revijah Popular science novembra leta 1953 in Popular mechanics februarja leta 1954. Revije in oglasi so rolerje označili kot tihe, hitre in dobre za ustavljanje ter obračanje.

 Rolerji podjetja Rocker Skate Company

Skozi različne koncepte so rolerji želeli počasi povzeli hitrost in okretnost drsalk vendar bi brez ležajev in koles, ki bi bolje absorbirali tresljaje zaradi trenja, trajalo 200 let, preden bi se želja uresničila. V poznih 60-tih je podjetje iz Chicaga na trgu ponudilo set rolerjev, ki so bili precej podobni današnjim, vendar niso nudili dovolj udobja, stabilnosti in zanesljivih zavor.

Čeprav brez komercialnega uspeha, je podjetje iz Chicaga imelo ključno vlogo v razvoju rolerjev s svojim nedovršenim konceptom. Prav te rolerje je leta 1979 v trgovini z rabljenimi izdelki kupil mlad hokejist iz Minneapolisa z imenom Scott Olson. Želel je trenirati med toplejšim delom leta, zato je kupil te rolerje in jih modificiral, tako da je dodal boljša kolesa in zanesljivejšo zavoro. Po 200 letih napačnih začetkov so postali materiali in tehnologije na voljo za nenaden izbruh rolanja. Skupaj z bratom sta ustanovila znamko Rollerblade

Leta 1984 je podjetnik iz Minneapolisa Bob Naegele, jr. kupil Olsonovo »nedoraslo« oz. mlado podjetje, ki je eventualno postalo Rollerblade. Inc., ki je danes ena vrhunskih znamk, ki izdelujejo rolerje.

 

Kot zanimivost je vredno omeniti tudi Stanka Bloudka. V svojih letih delovanja naj bi zasnoval koncept rolerjev.

Bloudek ni rad pisal o svojih idejah, kaj šele govoril o njih, zato so primeri takih idejnih konceptov dostikrat zaviti v temo.

 

Če želite napisati komentar se prijavite ali registrirajte.

Počakaj sekundo...
top