Pasica

KDO JE Z NAMI

Prisotni 22 gostov .

ANKETA

DIMENZIJA KOLES NA MOJIH ROLERJIH?
 
Pasica

ROLERSKE KATEGORIJE

VRSTE ROLANJA - FITNESS
AddThis Social Bookmark Button

Rolerji imajo za seboj že kar bogato zgodovino. Zato smo se odločili in pripravili opis rolerskih kategorij, kjer smo zajeli večino kategorij in bili tudi sami presenečeni da jih obstaja toliko. Če pa smo kakšno še pozabili pa nam sporočite da jo dodamo.

Fitnes

Je osnovna kategorija rolanja iz katere so se razvile vse ostale in zato tudi ni čudno, da je to najbolj razširjena oblika. Prav prve korake običajno izvedemo na fitnes rolerjih. Zaradi razširjenosti uporabe se rolerji v tej kategoriji najbolj razlikujejo med seboj, tako po ceni kot kvaliteti. Fitnes rolerje zasledimo v prodaji v prehrambenih diskontih, kot  pri ozko specializiranih rolerskih trgovinah.  Cenovni nivoji so med 50€ in 400€, odvisno od zahtevnosti uporabnika. Rolerji so praviloma udobni, čevelj gibljiv, izdelani iz materialov kateri se prilegajo in oblikujejo po nogi oziroma stopalu. Zavezovanje čevlja je lahko klasično z vezalkami, lahko z zaponkami,  pri večini modelov pa se rolerji zavezujejo s kombinacijo vezalk in zaponke. Novejši modeli ponujajo tudi TFS sistem zavezovanja, s katerim rolerje zavežemo z enim samim potegom vrvice.
Koleščkov  je običajno 8 in so velikosti od 76-110 mm. Ležaji so v najbolj prodajanih modelih vsaj ABEC 5 ali ABEC 7, ni pa izjema da najdemo v višje cenovnih rolerjih tudi ležaje najvišjih kakovostnih nivojev. Podvozja so pri cenejših modelih lahko plastična, sledijo pri malce dražjih modelih aluminijasta , lahko pa so tudi lesena, karbonska… Višji cenovni nivo podvozja naj bi doprinesel boljše razmerje med težo in odpornostjo podvozja proti poškodbam. Na fitnes roler običajno spada tudi zavora, katero pa lahko v primeru da nas moti tudi odstranimo. Običajna zaščitna oprema so ščitniki za zapestje, kolena in komolce, zaželeno je tudi nošenje čelade.

 

 

Slalom

Slalom kategorija je v principu kopija prav tako imenovane  smučarske discipline. Cilj je čim hitreje prerolati postavljeno progo med količki od starta do cilja.  Proga je običajno postavljena na asfaltiranem klancu  z blagim naklonom. Ker je hitrost prioriteta pred okretnostjo se uporabljajo rolerji z daljšim podvozjem, večjimi ali večjim številom koles (nad 8). Posebnost discipline je, da se uporabljajo smučarske palice.

 

 

Freestyle

Je kategorija pri kateri je cilj navdušiti sodnike in občinstvo pri vijuganju med in okoli lončkov. Za razliko od slaloma hitrost ni tako pomembna kot tehnična izvedba vijuganja oz. trikov. Ker je okretnost prioriteta pred hitrostjo, so temu prilagojeni tudi rolerji. Podvozje je krajše, koleščka (praviloma 8) manjša (76-80mm). Rolerji so praviloma brez zavore. V tujini so tekmovanja veliko bolj razširjena kot pri nas.

 

 

Hi-jump

Kategorija se je razvila iz aggressive-a. Skače se v višino preko palice, ki je mersko definirana od tal. Palice se pri skoku ne sme dotakniti oziroma podreti. Za vsakega tekmovalca se vodi evidenca najvišje preskočene višine. Dimenzija koles so od 55-84 mm, število 4 ali 8. Rolerji so praviloma brez zavore.

 

Aggressive

Aggressive je ena težjih zvrsti rolanja, katera se običajno odvija na posebej za to prilagojenih objektih (skate parki), neredko pa lahko tudi uživamo ob gledanju posnetkov uličnih vragolij. Potrebna je velika koordinacija telesa, močan odriv in veliko kondicije. Rolerji so posebne oblike, praviloma z manjšimi kolesi in dodatki,  kateri omogočajo drsenje po ceveh (plošče ob robu čevlja, nastavek sredi podvozja…). Trikov je veliko od salt preko glave do različnih zapletenih drsenj po ceveh. Rolerji nimajo zavore.

Imamo dve pod kategoriji

Vert (half pipe)Street (cevi in ostali objekti)


 

Speed

Rola se hitrostno v krogih ali po ulicah. Organizirana so tekmovanja, tudi do 42km in hitri šprinti. Vozi se tudi na poligonih, ki so ponavadi elipsaste oblike. V tujini so tekmovanja precej razširjenja, pri nas pa prava redkost. Nosi se oprijeta oblačila zaradi boljše aerodinamike. To kategorijo smo si zapomnili po dolgih rolerjih na 10 kolesi in velikih hitrostih za tiste čase. Danes je razlika vedno manjša saj so že fitnes rolerji prišli s kolesi do dimentije 110 mm. Rolerji nimajo zavore. Kolesa velikosti 110mm s številom koles od 8 do 10.

 

 

Downhill

Spust z rolerji po strmih običajno ovinkastih klancih in posledično doseganje visokih hitrosti, tudi do 120km/h. Pomembno je visoko znanje rolanja in bočno drsenje pri visokih hitrostih. Rolerji nimajo zavore. Rolerji so skonstruirani namensko in ponavadi je čevelj v celoti plastičen saj je le tako noga vpeta trdno in prepreči vibracije. Kolesa velikosti od 84-100mm, število koles pa od 8 do 12.

 

 

Urban

Dokaj nova kategorija pri kateri je celotno mesto ogromen skate-park. Bolj kot hitrost zanima roleraša možnost izvajanja priložnostnih trikov na obstoječi mestni infrastrukturi (korita, zaboji, stopnice…). Poznane so tudi tekme, kot igre brez meja (na vzporednih progah na izločanje). Rolerji imajo običajno trši čevelj, krajše podvozje  z 8 koleščki dimenzije od 76-90 mm.

 

 

Disco

Izredno stara kategorija, ki je bila popularna že na kotalkah. Izvajala se je kar tako na ulicah ali v zaprtih prostorih podobnim dvoranam za hokej. Ples se je razvijal običajno pri tleh. Rolerji so bili ponavadi z manjšimi kolesi oziroma kar kotalke.

 

 

Cross

Je izredno mlada kategorija, ki je v porastu od leta 2010 dalje. Tekmuje se na progi, ki ima dodane ovire od skakalnic do palic, gum,stopnic  in je lahko speljana tudi čez skate park. Kategorija združuje veliko rolerskih disciplin in se tekmuje na selekcijo. Običajno štarta največ 5 tekmovalcev, ki imajo veliko dela še med seboj saj je prehitevanje zelo zapleteno. Idealna izbira so rolerji s kolesi velikosti od 84mm do 90mm.

 

 

Nogomet na rolerjih

Osnova izhaja iz malega nogometa in hokeja na rolerjih. Igra je hitra in atraktivna. Igralec mora svojo hitrost vedno prilagajati hitrosti žoge, kar ni enostavno saj se je z rolerji težje hitro ustaviti ali pospešiti kot z drsalkami. Bistven element je stabilnost in okretnost. Temu so prilagojeni tudi rolerji. Običajno so v uporabi freestyle rolerji kot npr. Rollerblade Twister, z velikostjo koles 80 mm.

 

 

Relacijsko rolanje

Pri relacijskem rolanju je cilj prevoziti razdaljo, ki smo si jo zadali za cilj. Zadnje čase je izredno priljubljena tudi v Sloveniji saj so rolerji v parih letih tudi napredovali in je lažje premagovati zahtevne kilometre. Edina slabost je nevarnost na cestišču in slabe površine na nekaterih predelih. Tukaj je pomembno imeti udobne rolerje in primerna kolesa za primerno površino. Primerna  kolesa za rolerje so od 100mm do 110mm.

Večerno rolanje

To je skupinsko rolanje, pri katerem se zbere večje število rolerašev. Običajno se odvija 1x tedensko ali po dogovoru v večernih urah. Namenjeno je predvsem druženju in zabavi obenem pa naredimo nekaj dobrega tudi za svoje telo saj je predvidena relacija rolanja okoli 20 km. Druženje se zaključi ob pijači in prijetnem klepetu.

 

 

Off road


Izvajanje off roada je možna samo s posebej prilagojenimi rolerji. Običajno se spušča po razgibanem terenu, v gozdu ali po makadamski stezi. Nekatera kolesa je tudi možno napolniti z zrakom. V to kategorijo uvrščamo tudi gosenice. Dimenzije koles od 40-150mm, njihovo število pa od 2 do 8.

 

 

 

Hokej na rolerjih (Inline hokej)


To je pravzaprav šport, ki je enak hokeju na ledu vendar s to razliko, da se pri temu namesto drsalk obuje rolerje. Kot pri izvornemu športu se tudi pri hokeju na rolerjih uporablja palico s katero poskuša igralec z žogico ali pakom zadeti nasprotnikov gol. Rolerji so namenski. Izdelani so podobno kakor hokejske drsalke (čevelj), spodaj pa imajo namenska kolesa, kakršna potrebuje igralec. Velikost in oblika pa sta odvisni od funkcije, ki jo ima igralec. Obvezna je tudi uporaba zaščitne opreme (čelada, rokavice, ščitniki za goleni…). Število igralcev je 5 pri vsaki ekipi in od teh je iz vsake po en v golu (golman). Pri rekreativni igri je število igralcev ponavadi poljubno, vsaj 3 na 3, da je igra zanimiva. Hokej na rolerjih se igra v za to namenjenih ograjenih igriščih s posebno podlago. Za rekreativce pa ustreza tudi kakšno prazno asfaltirano parkirišče ali drugo igrišče.

 

 

 

 

Zahvala za slike: rollerblade,Seba, Rollera, Peskar, Gruber, Fabiola


 

 

Če želite napisati komentar se prijavite ali registrirajte.

Počakaj sekundo...
top