Pasica

KDO JE Z NAMI

Prisotni 38 gostov .

ANKETA

DIMENZIJA KOLES NA MOJIH ROLERJIH?
 
Pasica

TEST ROLERJEV NORDIC

VRSTE ROLANJA - DRUGE KATEGORIJE
AddThis Social Bookmark Button


Članek je za vse tiste ki ste mislili in verjeli, da pobeg v naravo ni možen z rolerji. Rolerji Powerslide Nordic Trainer so idealna priložnost za to. Ali ste tudi vi med tistimi, ki ne zdržite več pri čakanju na pomlad?

 

 

 

Za tiste, ki niste vedeli ali verjeli: pobeg v naravo je možen tudi z rolerji! Rolerji powerslide so namenjeni vsem gozdnim površinam, makadamu, asvaltu itd. V testu bomo objavili pomembne podatke rolerjev in kosov iz katerih je roler sestavljen. V naši ekipi imamo na tem področju veliko izkušenj, saj se s terenskim rolanjem ukvarjamo že od leta 1998. Poznamo vse izdelke, ki prihajajo na trg za vse kategorije terenskega rolanja. Trenutno je na svetu cca 20 različnih vrst terenskih rolerjev. Testirali smo številki 43 in 44.

KOLESA: Kolesi sta izdelani iz gume kakor pri avtomobilih in imata na notranji strani zračnico. Kolo lahko napolnimo s pritiskom do 6.3 bar. Višji tlak priporočamo za vožnjo po trdem terenu. V kolikor se spuščamo po razgibanem terenu je priporočljiv manjši tlak. Za polnjenje gume potrebujemo kvalitetno tlačilko. Na bencinskih črpalkah OMV lahko na digitalni polnilnici napolnimo kolesa do 5 bar. POZOR: razlika tlaka v pnevmatiki lahko vpliva na drugačne karakteristike zavore. Pri privijanju zaščitne kapice bodimo vedno pozorni, da jo privijemo do konca. Ta problematika velja za vse offroad in nordic rolerje. Pomembna je tudi pravilna pozicija ventila na kolesu in sicer tako, da ni obratno*, da bi ga potegnilo med podvozje. Guma je lahko enostransko* fiksirana na podvozje.

ČEVELJ: Čevelj je pustih in temnejših barv, vendar moramo vedeti, da so rolerji tega tipa večino časa blatni in prašni. Na podvozje je pritrjen in ne deluje na preklop kakor tekaška smučka. Glede na dolžino rolerja preklop sploh ni potreben. Čevelj se zavezuje z vezalkami, na zgornjem delu pa ima zaponko. Zaponka je gladkih linij, da se na njej ne zadržuje blato. Jezik čevlja je izdelan zelo kvalitetno ima tudi žepek za shrambo vezalk. Spodnji del čevlja je vprašljivo narejen, saj vsebuje zračnike. Smo mnenja, da jih rolerji za vožnjo pogozdnih poteh ne potrebujejo.

PODVOZJE: Izdelano je iz stisnjenega aluminija z preoblikovanjem. Dodana sta tudi vijaka, ki preprečujeta torzijsko zvijanje na sredini podvozja.

Rolerji imajo izredno nizko težišče in vse pohvale dobijo prav pri izdelavi podvozja. Nizko težišče bo prav prišlo kiterjem in nordic tekačem. Pohvaliti je potrebno različne dolžine podvozja, ki se razlikujejo pri različnih številkah. Pozabili niso dodati tudi izvrtin za različne čevlje. Podvozje je lakirano s črno barvo z dodanimi grafičnimi elementi powerslide.

 

LEŽAJI:
Rolerji imajo vsega skupaj samo 8 ležajev klasičnih dimenzij 608. Glede na namembnost
rolerjev, so ležaje zaradi vlage in prašnih delcev dosti bolj izpostavljeni. Proizvajalec se
je zato odločil za ležaje, ki zagotavljajo boljše tesnenje.
Vrtenje kolesa je zelo dobro in mirno kljub zračnici in ventilu. Glede impulznih udarcev
zračnica odlično odigra svojo vlogo. Kolo je širše kakor klasično rolersko kolo, da bolje
prepreči torzijske obremenitve.

 

PUŠA:
Rolerji vsebujejo na vsakem kolesu notranjo pušo, ki je izdelana iz kovine.

 

 

ZAVORA: Zavora deluje na vzvod in zavira zadnje kolo na desni nogi. Pri brezpotju bodimo pozorni na kakšni podlagi zaviramo. Moč pritiska je velika zaradi dolgega vzvoda na nogi. Svetujemo dokup dodatne zavore za levo nogo, da se težo desnega in levega rolerja izenači.

Nasvet: Svetujemo, da ventil na kolesu pritrdimo z vezico ali čim podobnim, na notranjo stran platišča zaradi varnosti.

PALICE: Palice so izdelane iz aluminija s približno dvanajstimi dodanimi različnimi primesmi. Za rekreativno uporabo so palice odlične in iskanje nekega nadomestka ne priporočamo. Konstrukcija palice je na spodnjem delu močnejša a še vedno izredno lahka. Potrebno je vedeti, da so sile na trdih tleh dokaj večje kakor na snegu, s kakšnim udarcem ali dvema v bočni predel palice bi se ne originalne palice  poškodovale. Na zaključku palice imamo možnost  dodajanja gumijastih čepov za rolanje po asvaltu.

 

KAKŠNO DOLŽINO PALICE NAJ IZBEREM? Pri dolžini palice se bomo obrnili na naše kolege smučarske tekače. Rolerji nordic spadajo v kategorijo skate torej je potrebna daljša palica. Ne smemo pozabiti, da smo na rolerjih zaradi koles bistveno višji, kakor na smučeh. Ugrezanje je tudi manjše tako, da bomo prišteli 5 cm. FORMULA= Vaša višina X 0.93 + 5 cm

 

ČEMU SO ROLERJI NAMENJENI?
-off road vounja po brezpotju
-imitacija alpskega smučanja
-imitacija teka na smučeh po različnih terenih
-vožnja s kite-om

 

TEŽA ZA ŠTEVILKO 44:
kolo: 323g
podvozje: 561g
ležaji in vijaki: 107g
zavora: 550g
čevelj: 857g
celota brez zavore: 2114g
 
 
 

TEREN IN POGOJI NA TESTU:
- led
- blago zasneženi asvalt
- asvalt
- makadam
- travnata površina
- temperatura od 1 do +17C

 

VOŽNJA: Rolerji nordic so bili obsežno testirani. Testiralo jih je 10 ljudi.
Pridobili smo različna mnenja:
- rolerji so v primerjavi z klasičnimi rolerji dosti bolj utrudljivi za vožnjo, kar vidimo pri nas kot velik plus. Sodobno življenje nas omejuje tudi pri športu in zaradi pomanjkanja časa so izvrstni za hitro nabiranje kondicije oziroma porabo kalorij.
- roler so testirali tudi tekači na smučeh in pohvalili primerljivost s smučmi.
- pri kajtanju je roler izredno stabilen in ponovno pride do izraza kolo, ki je nameščen bolj spredaj kakor pri konkurenčnih znamkah.
- pri offroad rolanju smo bili presenečeni nad kvaliteto izdelka. Izvajali smo ekstremne skoke in roler se je izkazal za odličnega. Nog pri pristanku iz različnih višin ni krivilo. Offroad test smo izvajali brez zavore. - po travnati površini se roler pelje izredno lepo.
- rolerji so primerni za vožnjo po mokrem terenu.
 
 
KRPANJE ZRAČNICE:
Zračnice na testu nismo predrli, a imamo na tem področju kar precej izkušenj. Zračnico se
lahko s kolesarskim priborom enostavno popravi in zakrpa. Svetujemo tudi obračanje zunanjega
plašča, saj se bo pri zavori tudi hitreje obrabil. Ne smemo pozabiti na lego ventila, ki ga ne
smemo zasukati. Enaka navodila veljajo za vse nordic, offroad in kite rolerje.
 

Roler priporočamo zagnanim športnikom in smo mnenja, da po uporabi posameznik postane bolj zbližan s celotnim aspektom rolanja.Informativna cena rolerja je 289,95e V kolikor potrebujete ša kakšne informacije vam bomo z veseljem pomagali.

Klikni ali je vaša številka na voljo

 

 

Če želite napisati komentar se prijavite ali registrirajte.

Počakaj sekundo...
top