Pasica

KDO JE Z NAMI

Prisotni 36 gostov .

ANKETA

DIMENZIJA KOLES NA MOJIH ROLERJIH?
 
Pasica

KAJ PA SONCE?

ŠPORT IN ZDRAVJE - ŠPORTNE POŠKODBE
AddThis Social Bookmark Button
Lepi sončni in topli dnevi, ki so končno pregnali predolgo deževno obdobje, kar dišijo po rolerskih dogodivščinah. Da bo rolanje še vedno zdravo in zabavno tudi v poletnih mesecih, preverite na kaj morate biti pred odhodom še pozorni.

 

 

 

 

Končno smo dočakali tople sončne dni, ki nas s toplimi sončmimi žarki privabljajo na prosto. Morda lep sončen dan izkoristimo za rolerski izlet, rekreacijo ali pa kar tako za potep po mestu, na kepico sladoleda…
Ker je poletje že čisto pred vrati, so tudi oblačila vedno bolj minimalistična, naša koža pa s tem vedno bolj izpostavljena sončnim žarkom. Ker vsi že dobro vemo, da se je soncu dobro izogibati med 12. in 16. uro, si temu poskušajmo prilagoditi tudi aktivnosti na prostem. Kljub vsemu to vselej ni mogoče storiti, zato moramo poskrbeti, da se  ustrezno zaščitimo. To še posebej  velja za čas, ki ga preživimo na rolerjih saj ves čas čutimo prijetno pihljanje vetra, v resnici pa se niti ne zavedamo možnosti nastanka močnih sončnih opeklin.

Preveč UV-žarkov lahko povzroči poškodbe kože in oči, zato je ustrezna zaščita pred soncem skorajda nujna.
UV žarke ločimo na UVA in UVB žarke. Prvi prodirajo v globlje plasti kože in lahko sprožijo alergije na sonce, prekomerno pigmentacijo in prezgodnje staranje kože. Drugi pa prodirajo v vrhnje plasti kože in povzročajo sončne opekline. Povezani so tudi z nastankom  različnih vrst kožnega raka..

Za zaščito oči uporabljajmo sončna očala s kvalitetnimi stekli. Za boljše ugodje gledanja skoznje si lahko omislite takšne, katerih stekla so občutljiva na UV sevanje, to pomeni, da se glede na spreminjanje UV sevanja stekla temnijo oz. svetlijo. Prav pridejo predvsem ob spremenljivem vremenu, kadar oblaki nenehno odkrivajo ali zakrivajo močno sonce.

Za zaščito kože priporočamo preparate , ki so naravni in prijazni koži. To so kozmetični izdelki, ki vsebujejo mineralne filtre kateri kožo zaščitijo fizično, ne pa kemično kot smo bili vajeni poprej. So zelo učinkoviti, primerni so tako za dojenčke kot tudi za odrasle. Ponavadi ne vsebujejo sintetičnih sestavin, konzervansov in parabenov.
Lahko se zaščitite tudi z oblačili in pokrivali, katera odbijajo delež UV žarkov. Oblačila so narejena iz že dobro poznane lycre in odbijajo do 98 % UV žarkov.

 

 

avtor:Maja Suhadolc

 

Če želite napisati komentar se prijavite ali registrirajte.

Počakaj sekundo...
top