Pasica

KDO JE Z NAMI

Prisotni 39 gostov .

ANKETA

DIMENZIJA KOLES NA MOJIH ROLERJIH?
 
Pasica

KAJ PA TVOJE MIŠICE?

ŠPORT IN ZDRAVJE - ŠPORTNE POŠKODBE
AddThis Social Bookmark Button
Mišice so poleg kosti naša osnovna gibalna sposobnost. Njihova primarna naloga je opravljanje dela in da lahko delo opravljajo jih moramo izpostaviti naporu, jih trenirati. Ob nepravem pristopu pa se lahko zgodijo tudi poškodbe. Na kakšen način se z njimi soočiti pa si preberi tukaj.

 

 

 

 

Mišice so poleg kosti naša osnovna gibalna sposobnost. Njihova primarna naloga je opravljanje dela (se hitro premikamo) vendar, da lahko delo opravljajo jih moramo izpostaviti naporu, jih trenirati. Potrebno je poudariti, da je sposobnost skrčenja mišice odvisna od treniranosti. Če se zgodi,da se ta pretrga (bicepsova ali Ahilova), se to zgodi zaradi degenerativnih sprememb. Najpogosteje se to zgodi bivšim športnikom, ki so opustili redno vadbo, pa nepripravljeni močno obremenijo ude. Bolečina v mišicah in sklepih je neugoden občutek, ki nas opozarja na telesno poškodbo ali bolezensko spremembo. Povzroči zmanjšano uporabnost prizadetega dela telesa. Pogosto jo spremlja oteklina brez rane na koži in modrica. Bolečina se lahko pojavi nenadno, npr. ob poškodbi ali pa je dolgotrajna, npr. pri revmatičnem obolenju. Vzroki za bolečine v mišicah in sklepih: -poškodbe mehkih tkiv (zvini sklepov, udarnine, natrgane mišice) -ponavljajoča prisilna drža telesa, ponavljajoči gibi pri delu in športu -revmatična obolenja gibal -prehladna in virusna obolenja -neželeni učinki nekaterih zdravil -drugi vzroki (gripa) Poškodbe mišic: te poškodbe nastanejo zaradi nenadnih, močnih, sunkovitih mišičnih gibov. Mišice so še bolj občutljive, če športnik prične športno aktivnost premalo ogret.

 

DELITEV POŠKODB: NATEG je blaga poškodba mišice do katere pride pri nenadnem in močnem krčenju ali čezmernem raztezanju mišice, ne pride pa do anatomskih sprememb v njej, ker ni presežena meja elastičnosti mišice. Lahko je prisotna poškodba malih žilic ali živcev. Poškodba navadno ne pušča trajnih posledic ravno zato, ker ni anatomskih sprememb v mišici.

BLAG NATEG pomeni bolečino in čutno okornost v poškodovani mišici kar traja nekaj dni.

ZMEREN NATEG pomeni kadar poškodbo spremljajo močnejše bolečine v mišici, oteklina in modrice. Bolečine trajajo od 1 do 3 tednov.

IZRAZIT NATEG je, kadar je mišica pretrgana in so prisotne notranje krvavitve, oteklina in modrice.

Potreben je kirurški poseg. Kdaj moramo obiskati zdravnika? -pri izraziti bolečini in hitrem otekanju -pri sumu, da gre za pretrganje mišice ali zlom kosti RICE (MIROVANJE, HLAJENJE, KOMPRESIJA, DVIG) To je metoda oz. skupek postopkov, ki bi jih morali začeti izvajati takoj, ko nastopi poškodba. Zaradi poškodbe pride do vnetja in poškodovano področje zateče. Oteklina lahko še dodatno poveča občutek bolečine., ki jo povzroča vnetje, omejuje pa tudi gibljivost. Metoda RICE ob pravilni aplikaciji omili zatekanje tkiva, kar je zelo pomembno, saj je večjo oteklino težje odpraviti, to pa le podaljšuje čas zdravljenja. Da preprečimo nadaljnje poškodbe in zmanjšamo bolečino, je potrebno mirovanje in imobilizacija poškodovanega sklepa oz, uda v položaju, ki poškodovancu najbolj ustreza. Poškodovani sklep lahko pred tem povijemo, vendar tako, da ne povzročamo bolečine in stisnjenja. Čim prej pričnemo s hlajenjem. Hladimo z ledom preko tkanine in nikoli neposredno, saj lahko s tem povzročimo omrzline. Hladimo 15 minut z 10 minutnim presledkom ter nato še 10 minut. Če je le mogoče, poškodovani ud dvignemo 15-25 cm nad raven srca. S temi postopki zmanjšamo oz. preprečimo nastanek otekline in zmanjšamo bolečino. Poleg tega hlajenja zmanjša presnovo v tkivu in s tem sekundarno okvaro zaradi pomanjkanja kisika.
OBTOLČENINA Je trenutna bolečina, pomeni blago poškodbo mišice, ki nastane kot posledica topega udarca na mišico od zunaj. Kako resna je poškodba, je odvisno od tega, kako močan je bil udarec, kam je bil usmerjen, (lokacija udarca) in kako močno je bila mišica tonizirana v času udarca. Ker je udarec običajno povzročen od zunaj, je prizadeta predvsem površina mišice. Navadno ne gre za odprto rano, velikokrat pa nastane oteklina, posledica tega je izliv krvi, ki mi sledi krvni strdek (hematom), ta nastane kot posledica poškodbe žil v podkožju ali v ovojnici mišice. Funkcionalnost mišice je prizadeta v glavnem zaradi bolečine, predvsem gibanje je omejeno, vendar ne popolnoma.
NATRGANJE MIŠICE Gre za malo število poškodovanih mišičnih vlaken, govorimo o delnem pretrganju mišičnega tkiva. Značilnost natrganine je nenadna bolečina na poškodovanem mestu, ki je lahko zelo intenzivna. Velikokrat se pojavo krvavitev, ki jo spremlja nastanek hematoma. Funkcija gibanja je delno omejena, spremljajo tudi bolečina. Poškodovanec je prisiljen okončino držati v določenem položaju, da preprečuje bolečino.
PRETRGANJE MIŠICE Popolno pretrganje mišičnega tkiva, razlika v pretrganju števila mišičnih vlaken. Značilna je nenadna bolečina, običajno je tako intenzivna, da onemogoča nadaljevanje športne aktivnosti. Obvezno se pojavi krvavitev in po nekaj urah nastane hematom, ki se zaradi gravitacije začne pomikati navzdol. Pri tem nastane nevarnost, da se spregleda mesto poškodbe, ki je običajno nekoliko višje kot vidni hematom. Vidna je tudi deformacija mišice, ki se kaže kot vdolbina, če mišico skušamo napeti, se vdolbina poveča. Funkcija mišice je tako prizadeta, da njena uporaba ni mogoča. Delitev po stopnjah prizadetosti mišičnega tkiva: 1. 10 % mišičnih vlaken je nategnjenih. Posamezna vlakna so raztrgana, pojavi se znosna bolečina, ki pa gibanja v sklepu ne omejuje 2. Prizadetih 10-50 % mišičnih vlaken. Mišice v okolici poškodbe postanejo trde, saj s svojo tonizacijo poskušajo stabilizirati sklep in s tem zmanjšati bolečino. 3. Vsa vlakna so raztrgana. Ob poškodbi se sliši močan pok mišice, gibanje je v trenutku onemogočeno in bolečina je izredno huda.
BOLEČINE V MIŠICAH IN MIŠIČNI KRČI Povzroča jih prevelika obremenitev mišic z nakopičenjem kristalov mlečne kisline v mišicah. Tudi majhne natrganine v mišičnem tkivu lahko povzročijo bolečine in začasno zmanjšanje gibljivosti. So posledica revmatizma v samo 10 % primerov, dosti pogosteje pa se tovrstne težave pojavljajo prevelikih naporov, napačne telesne drže, stalne preobremenitve mišic ali lažjih poškodb. Bolečine v hrbtu, vratu ali ramenih in rokah ter različne mišične bolečine in mišični krči so torej pogosto znak prevelike obremenitve mišičnega tkiva ter zastanejo zaradi slabe prekrvavitve in nezadostne oskrbe mišičnih celic s kisikom (musklfiber 1-2 dni). Če pa traja bolečina več kot 26 ur, gre za mikrotravmo mišice, ki zahteva daljšo rehabilitacijo. Mišica je na otip trda, včasih opazno otečena, izgubi na svoji moči, prisotni so tudi funkcionalni izpadi. Klin se s klinom zbija.

 

 

 

 

Zdravljenje Osnovni cilj: odpraviti je treba nezadostno oskrbo s kisikom in izboljšati prekrvavitev tkiv Fizikalna terapija:izboljšajte gibljivost s telovadnimi vajami, plavanjem, vajami za raztezanje in masiranjem. Boleči del grejte z oblogami in se namakajte v sproščujočih kopelih. Izboljšajte mišično presnovo z uporabo posebej za to namenjenih mišičnih gelov, tekočin in pršil, ki prodirajo globoko v mišično tkivo. Pozorni bodite na primeren fiziološki položaj telesa pri spanju in na pravilno držo telesa (predvsem vratu) pri delu, vožnji in dvigovanju težkih bremen. Ohlajaj, ko je vroče in pregrevaj, ko je hladno, a nikoli brez diagnoze! PP: Vaje raztezanja, hlajenje (bolj učinkovito je kneipanje) bolečih mišic in fizična aktivnost so prva pomoč. Sledi uporaba toplih kopeli, postopno aerobna aktivacija do meje bolečine. Blagodejno vpliva tudi previdna masaža in savna. Kneipovi kotlički za kneipanje nog bodo poskrbeli za boljšo prekrvavitev nog in stopal, odpravili utrujenost in poskrbeli za tople noge tudi v hladnih zimskih nočeh. Izmenično kneipanje 2x najprej 15 minut z vročo vodo in nato 7 minut z mrzlo vodo. Pri nas imamo Kneipovo pot. Z izmeničnimi koraki se sprehodite po bazenčkih s toplo in mrzlo vodo. Najboljšo preventivo takšnim težavam predstavlja sistematična uporaba vaj raztezanja pred in po športni aktivnosti ter kontinuirana fizična aktivnost tudi med športno pavzo. Zelo pomemben faktor pri preprečevanju tovrstnih bolečin je pravilna rehidracija- IZGUBA ELEKTROLITOV!!! Med in po športni aktivnosti.

 

Če želite napisati komentar se prijavite ali registrirajte.

Počakaj sekundo...
top