Pasica

KDO JE Z NAMI

Prisotni 39 gostov .

ANKETA

DIMENZIJA KOLES NA MOJIH ROLERJIH?
 
Pasica

TE MOTIJO ŽULJI?

ŠPORT IN ZDRAVJE - ŠPORTNE POŠKODBE
AddThis Social Bookmark Button
Zagotovo smo se že vsi srečali s problemom ožuljenosti pri športnih aktivnostih. Tako, kot pri vsaki obutvi, nas lahko ožulijo tudi rolerji, zato vam v nadaljevanju posredujem nekaj osnovnih nasvetov glede reševanja tega problema.

 

 

 

Velikosti in modelu rolerja, je potrebno pri nakupu nameniti veliko pozornost.

Pomembno je tudi, da ločimo ženske in moške modele, saj je v osnovi kalup različen. Že pred izborom rolerja
se moramo opredeliti, kateri stil rolanja mislimo voziti (fitness, maraton, aggressive...)

Uporabniki se najpogosteje odločijo za nakup fitness rolerja, saj so med bolj zračnimi in posledično, imamo zato tudi bolj suho nogo in nogavico. To je prvi predpogoj, da si zagotovimo udobje in zdrave noge med rolanjem. Resnejši problemi se pojavijo ponavadi pri daljših relacijah.

Letos je ŠAT organiziral dogodek 100 km rolanja v enem dnevu. Tudi sam sem imel po dolgem času ponovno probleme z žulji. Razlog: primoran sem bil vzeti rezervne rolerje zadnji hip pred štartom. Že po 25 km so se pričele težke muke, seveda z rolanjem nisem želel prekiniti in tako sem si pomagal s  povojem. Zadeva morem reči deluje super, a vseeno sem zaradi dolge relacije dobil hujše poškodbe na nogah. In kar je bilo še huje, pri vsakem kasnejšem rolanju se mi je poškodba ponovila, tudi v rolerjih, kateri me do sedaj niso žulili. Posledice so bile; poškodbe nog in veliko bolečin med in po rolanju.

V nadaljevanju vam bom predstavil nekaj trikov, katerih sem se naučil v mojem 23- letnem obdobju rolanja.

Ko vas roler začne žuliti, je žal že prepozno, zato vam svetujem, da v tistem trenutku na žulj prilepite obliž, ter začnete odkrivati vzrok za nastalo situacijo.

Najpogostejši vzroki za nastanek žulja so:


• Prevelik ali premajhen roler,

• Napačne nogavice,

• Štrleči del v notranjosti čevlja,

• Pretrd čevelj,

• Slaba zračnost

• Drsanje drugega elementa po koži

V kolikor imamo prevelik roler, težavo najlažje rešimo s primernim vložkom, neoprensko nogavico ali dodatno nogavico. Lahko si pomagamo tudi s primernimi povoji. Pozorni moramo biti, da so nogavice malenkost višje od višine rolerja. Nogavica mora biti prave velikosti in se ne sme premikati med vožnjo. Svetujem nogavice višjega ranga ali nano nogavice, oziroma nogavice s srebrno nitko. Sam sem preizkusil te sodobne nogavice in se super odnesejo v rolerjih. Sploh me je presenetila hitra sušilnost med relacijskem rolanjem, tudi vonja se napojijo kasneje kakor klasične nogavice.

Pri premajhnih rolerjih lahko storimo najmanj, lahko zamenjamo samo vložek s tanjšim in mehkejšim.

Lahko si pomagamo z različnimi raztegovalniki v kolikor je roler potrebno raztegniti v širino. V kolikor je primerna plastika jo je možno toplotno deformirati. Štrleči deli v rolerju so lahko serijski ali se pojavijo ob nepravilni uporabi ali nepravilni namestitvi notranjega čevlja.

Napake lahko rešimo na tekstilnih, kovinskih in plastičnih delih z različnimi modifikacijami. Pred posegom se lahko posvetujete na forumu www.rolanje.eu.

Trdota čevlja je ključnega pomena glede na predznanje rolanja in tudi vaše kilometrine. Pred nakupom rolerja lahko tukaj storite največ. Glede slabe zračnosti ne moremo veliko storiti, lahko pa preprečimo potenje nog na različne načine. Sam svetujem preventivo z uporabo otroškega pudra (smukec-talkum). Ta opcija je znana že našim babicam in je sigurno najbolj preverjena za preprečevanje vlaženja kože.

Problem drsenja kože v neki del oz. obratno, lahko rešujemo oz. preprečimo s pomočjo podlaganja pen ali česa sličnega pod vezalke oz. sponke.

V kolikor se drsanje prenaša na nogo, priporočam na notranjem sloju tanjšo nogavico in nato preko še eno kvalitetno nogavico. S tem preprečimo drgnenje na kožo.

Največjo pozornost pa moramo seveda posvetiti samim nogam. Članek sem se odločil napisati v zimskem času, saj rolanja čez zimo praktično ni, in tako lahko posvetimo več časa negi nog. Posebno opozorilo pa velja še ljudjem z zdravstvenimi težavami (debelost, diabetes...), saj lahko zaradi večjih obremenitev nog, pride tudi do drugih zdravstvenih težav.

Po napornem rolanju imamo običajno utrujene noge in vroča stopala, zato jim privoščimo blažilno in osvežilno kopel, ki vsebuje naravne snovi: rastlinske izvlečke, eterične olja, kopalne soli.

Med namakanjem v kopeli, je zaželeno, odstranjevanje otrdelih delov kože, saj ima veliko kopeli prav funcijo, da pospešijo odstranjevanje.

Na trgu so se pojavile tudi posebne vrečke katere si obujete kot nogavice, vsebujejo naravne izvlečke in delujejo na odmrle dele kože.

Po osvežilni kopeli noge posušimo in jih namažemo s primerno kremo za vaše noge. Lepo negovane noge preprečijo tudi glivična obolenja, katera se najraje razvijajo v vlažni in topli okolici.

Ob veliki aktivnosti potenja v rolerjih ne moremo preprečiti, vsekakor pa lahko vplivamo, da ne pride do nezaželjenih posledic.

Tako imejmo ob daljših relacijah vedno s seboj rezervne nogavice, katere redno menjamo, po rolanju pa venomer posušimo notranjost čevlja.

Vzdrževanje rolerjev nam podaljšuje življensko dobo, seveda pa se moramo tudi držati navodil proizvajalca.

Nekatere notranje čevlje, se recimo, ne sme prati in tudi sam odsvetujem to dejanje. Nekateri deli so sestavljeni iz neoprena in se ne smejo sušiti na soncu. V kolikor rolerja ne uporabljate dolgo časa, je zaželeno, da v notranjo stran vstavite časopis, saj bo časopis povlekel na sebe neprijetne vonjave in preprečil, da bo v notranjost zašel prah. Za hitro razvlaževanje čevljev lahko vzamemo silikagel.

Vse zgoraj naštete stvari, pomagajo ohranjati zdrave in lepe noge.

Kaj je sploh žulj?

Žulj nastane, kadar se zaradi mehaničnih sil, pogosto je to trenje, med zgornjo plastjo kože – epidermisom – in spodnjimi plastmi nabere tekočina. Ta varuje spodnje plasti pred nadaljnjimi poškodbami tkiva. Žuljnega mehurja ni dobro predreti, saj koža nudi zaščito pred infekcijo. V kolikor se je to že zgodilo v samih rolerjih, je potrebno rano zaščititi s sterilnimi obliži ali obliži namenjenimi prav za celjenje žuljev. Če ste primorani mehur predreti, čeprav se to odsvetuje , razkužite mesto okoli žulja in žulj predrete s sterilno iglo nato uporabite primerna mazila in obliže. Žulje lahko tudi preprečijo novodobni geli, ki preprečijo drgnenje kože.

Potrebno je vedeti, da so noge naše glavno nosilo oz. rolajo naokoli celo življenje.

Več o izdelkih na strani : www.urgo.si/
Image

TEST NOGAVIC ZA ROLANJE IN DRSANJE!

 

avtor:Blaž Grgič

 

Če želite napisati komentar se prijavite ali registrirajte.

Počakaj sekundo...
top