Pasica

KDO JE Z NAMI

Prisotni 63 gostov .

ANKETA

DIMENZIJA KOLES NA MOJIH ROLERJIH?
 
Pasica

DEHIDRACIJA

ŠPORT IN ZDRAVJE - ŠPORTNA PREHRANA
AddThis Social Bookmark Button

 

Poletje se začenja ne pozabi na tekočino, telo ti bo hvaležno.

Image

 

Malce o dehidraciji:

Zavedati se moramo, da ko nam telo sporoča signale po žeji, je verjetno že prepozno. Telo je že delno dehidrirano, čeprav se tega ne zavedamo. Med vadbo uživajte primerne količine tekočine, (pogojeno z zunanjo temperaturo in vlažnostjo) saj boste le tako res nekaj storili zase. Da je telo dehidrirano smatramo takrat, ko izgubimo 2% telesne mase, na račun izgube tekočine (tehtanje takoj po treningu ne pokaže realne slike hujšanja). Posledice dehidracija so slabost, driska, in bruhanje, v skrajnem primeru tudi kap oz. smrt. V tem stanju samo pitje ne pomaga dovolj, čaka vas obisk pri zdravniku (infuzija), saj v primerih skrajne dehidracije telo zavrača tekočino. Za normaliziranje stanja telesa v prvotni položaj vam zdravnik predpiše napitke.

Napitke ločimo na:

Hipotonični napitki

Hipotonični napitki so raztopine ogljikovih hidratov in elektrolitov, katerih koncentracija je manjša kot je koncentracija telesnih tekočin. Ti napitki so primerni za vzdrževanje hidriranosti telesa pred treningom oz. tekmovanjem ter rehidracijo takoj po treningu oz. tekmovanju.

Izotonični napitki

Koncentracija izotoničnih napitkov je podobna koncentraciji telesnih tekočin. Primerni so za drugo fazo regeneracije po treningu oz. tekmovanju, ko je faza rehidracije že skoraj končana in je glavni cilj regeneracija energijskih zalog telesa.

Hipertonični napitki

Ti napitki vsebujejo veliko količino ogljikovih hidratov in so kot taki namenjeni dopolnjevanju energijskih potreb športnika.

 

Voda ponavadi ni dovolj, zato izberite zgoraj navedene napitke.

Še domači recept 1/2 limone ščepec soli ter 2 žlički sladkorja 2 dcl vode.

 

ROLANJE.EU za vaše zdravje

 

 

Če želite napisati komentar se prijavite ali registrirajte.

Počakaj sekundo...
top