Pasica

KDO JE Z NAMI

Prisotni 22 gostov .

ANKETA

DIMENZIJA KOLES NA MOJIH ROLERJIH?
 
Pasica

ZAKAJ PA SI ŽEJEN?

ŠPORT IN ZDRAVJE - OSTALO
AddThis Social Bookmark Button

Hidracija telesa je nujno potrebna tako pri rolanju, kot tudi pri vseh ostalih športih, zato je priporočljivo, da imate, še posebno na dolgih relacijah, bidone polne vode oz. rehidracijskih tekočin in na ta način preprečite dehidracijo in utrujenost telesa. Za prenašanje bidonov, lahko uporabljate opremo, ki je prvotno namenjena tekačem ali kolesarjem…

Bidoni za rolanje

Kot pri vsakem športu, je tudi pri rolanju pomembno zaužiti dovolj tekočine, saj moramo telesu in njegovim celicam stalno zagotavljati homeostazo tekočin za normalno delovanje. Več si lahko preberete v članku Dehidracija, ki ga najdete na naši spletni strani. Glede na izkušnje, svetujemo osnovno pravilo hidracije, cca. 0,75L na 15 km rolanja (količina je seveda odvisna tudi od zunanje temperature in intenzivnosti napora). Za prenašanje hidracijske tekočine in vode potrebujemo primerno embalažo. Pri rolanju lahko uporabljamo kar opremo, ki je prvotno namenjena tekačem, to so torbe, ki jih nosimo okoli pasu, z enim do dvema predelkoma za bidon, ali pa torbe, ki jih nosimo na hrbtu kot nahrbtnik in pijemo tekočino po cevki (camelbak). Priporočljivo je, da se teža tekočine razdeli v več bidonov, in jih tako razporedimo v več predelkov na torbi in nas tako pri nošenju ne ovirajo. Manjši bidon lahko držimo tudi v roki, kjer lahko dosežemo dober oprijem, klub nošenju ščitnikov. Pri nakupu bidona, moramo paziti, iz katerih umetnih mas je izdelan, da je enostaven za odpreti, ima široko grlo (tako omogoča lažje čiščenje in pripravo izotoničnih napitkov), da je termolabilne barve in dobro tesni.

 

Najpogostejši materiali:

- plastične mase

- plastične mase brez BPA

- aluminij

- steklo

- vrečke

- usnje

- nerjaveče jeklo

- titan

 

 

Najbolj primerne umetne mase so seveda, plastične mase brez BPA(bisfenoli) in steklo. Če se boste odločili za katero od teh dveh opcij, boste storili veliko za okolje in vaše zdravje, s tem boste pa preprečili veliko porabo plastičnih plastenk/ kozarcev za enkratno/nekajkratno uporabo.

Preden se odpravimo na pot, je pomembno vedeti, kje bomo rolali in kakšna je dostopnost vode. Če, že v naprej vemo, da bomo z dostopnostjo vode omejeni, je potrebno nositi s seboj večjo količino tekočine, ki jo seveda primerno razporedimo. Pri rolanju, je potrebno pomisliti tudi na varnost, saj nas bidon v primeru padca, lahko tudi poškoduje. Steklene bidone odsvetujemo, v kolikor nimajo ustrezne zaščite. V primeru padca, nas bi pred steklenimi delci zaščitila neoprenska zaščita, ki omogoča tudi lažji oprijem steklenice. Potrebno je vedeti, da je iz vidika zdravja, zagotovo najboljši material prav steklo.

Poznamo tudi bidone, ki so izdelani iz posebnih plastičnih mas BPA(bisfenol) free. To pomeni, da bidon ne izpušča strupenih snovi v tekočino (bisfenolov, ki povzročajo motnje v delovanju endokirnega sistema- hormonske motnje, ki imajo za posledico, lahko negativni efekt na zdravje). Znatno se problem poveča, kadar imamo tekočino dolgo časa v bidonu in izpostavljeno visokim temperaturam.

Nekateri bidoni imajo tudi različne funkcije. Zanimiv je bidon oz. steklenica, ki vsebuje čistilni filter in tako, na področjih, kjer ni pitne vode, omogoča, da kontaminirano in umazano vodo očisti škodljivih klic in tako tudi najbolj umazano vodo spremeni v pitno. .

 

Če želite napisati komentar se prijavite ali registrirajte.

Počakaj sekundo...
top