Skip to main content

Rolerski nasveti

Sestavni deli rolerja

Notranji čevelj rolerja

Pri čevlju se proizvajalci srečujejo s problemom, da mora biti čevelj lahek in zračen, obenem pa odporen in vzdržljiv na zunanje vplive, kar si je že v osnovi v nasprotju. V zadnjem času so iz trga skoraj izginili rolerji s celotnim plastičnem kalupom, ki so bili praktično neuničljivi, vendar po drugi strani težki in okorni. Splošnega pravila pri izbiri čevlja ni, saj imamo ljudje različne oblike nog, višine narti, morebitne deformacije nožnih kosti, prstov ipd. Najboljši nasvet, ki vam ga lahko damo je, da si izberete čevelj, ki se vam bo zdel najbolj udoben. Ko čevelj zapnete, mora biti peta fiksirana, s prsti pa se ne smemo dotikati konca čevlja.

Sestavni deli rolerja

Varnostna zaponka

Same zaponke izgovorimo na več načinov kot so “klipsna” paščki, zategovalniki, sponka itd. Zapenjanje pa ločimo na štiri načine: vezalke, zaponke, samozatezni način in ježke. Izberemo lahko način zavezovanja, ki je napredoval, klasične zaponke kot na smučarskih čevljih, kombinacijo zaponk in vezalk ali samo zatezni sistem TFS.Pri nakupu čevelj vedno poizkusite in ne nasedajte virtualni meritvi noge.
Sestavni deli rolerja

Podvozje

Proizvajalci podvozij uporabljajo različne materiale, ki za izdelavo zahtevajo raznolike tehnološke postopke (brizganje, prešanje, krivljenje…). Magnezij se lahko med obdelavo zaneti, za obdelavo titana je potrebna uporaba posebnega obrazilnega orodja, itd. Lahko so izdelana v enem kosu ali iz dveh polovic, vsi materiali pa imajo to
skupno lastnost, da se lahko reciklirajo. Vsak material ima seveda svoje pozitivne in negativne lastnosti:


Aluminij
Dobro: preizkušen material v rolerski industriji
Slabo: oksidacija na poškodovanih delih


Magnezij
Dobro: majhna teža
Slabo: visoka cena


Brizgana plastika
Dobro: poceni, brez problema jo naknadno brusimo in dostopna na voljo v več barvah
Slabo: previsoka teža


Ogljikova vlakna
Dobro: dobro prenaša vibracije in jenajlažji od vseh glede na moč
Slabo: visoka cena


Bambus
Dobro: okolju prijazen material
Slabo: robustnost

Sestavni deli rolerja

Kolesa

Kolesa na rolerjih so edini stik s podlago, kar pomeni da pri njih nima smisla varčevati. Običajno sta na njih dve oznaki (npr. 90mm 80A), pri čemer prva oznaka pomeni dimenzijo, druga pa trdoto koleščka. Praviloma z večji kolesi hitreje rolamo, po drugi strani pa smo manj okretni. Večja kolesa pomenijo tudi daljše podvozje, kar utegne biti moteče za uporabnike z manjšo številko noge.

Sestavni deli rolerja

Ležaji

Od ležajev je odvisna hitrost vrtenja koleščka. Vsi proizvajalci navajajo v opisih splošne oznake ABEC ali ILQ pri čemer višja številka pomeni večjo natančnost izdelave ležaja. Iz lastnih izkušenj vemo, da te oznake niso vedno zaupanja vredne, saj je na trgu precej poceni ležajev z visoko oznako in so slabši od drugih, od priznanih proizvajalcev z
nižjo oznako. Ne glede na to, so ležaji potrošni material, katere bomo po določenem času zamenjali. Življenjska doba ležajev je odvisna tudi od njihovega vzdrževanja.

Sestavni deli rolerja

Zavora

Zaviranje oziroma ustavljanje je še vedno najbolj kritična točka rolanja, saj načina, kako se praktično »na mestu« ustaviti, še ni nihče iznašel. Znanje zaviranja pa je predpogoj za sproščeno nabiranje rolerskih kilometrov. Tega problema se zavedajo tako proizvajalci rolerske opreme kot tudi njeni uporabniki in tako so se v praksi pojavile različne rešitve tega problema. Proizvajalci nam ponujajo dokaj skromen izbor izvedb zavor, uporabniki
pa so dodali še nekaj svojih idej za učinkovito zaviranje. Praviloma je zavora pri fitnes rolerjih že pritrjena na roler, pri višje cenovnih modelih pa je posebej dodana.

Prispevaj mnenje tudi ti!

Oceni in testiraj svojo opremo

Veseli bomo kakršnega koli prispevka ali mnenja o rolerjih, sestavnih delih rolerjev, zaščitni opremi in karkoli povezano z rolersko sceno.