Pasica

KDO JE Z NAMI

Prisotni 41 gostov .

ANKETA

DIMENZIJA KOLES NA MOJIH ROLERJIH?
 
Pasica

GPS PRI ŠPORTU

KJE ROLATI - NAVIGACIJA - GPS
AddThis Social Bookmark Button

Navigacija je še pred kratkim slonela na zvezdah. Takšna navigacija je bila dokaj natančna saj je bilo možno na matematičen način izvajati skoraj vse, predvsem pa so jo uporabljali pomorščaki.

V začetku 70-ih pa se je začelo postavljati sistem satelitov. Satelite lansirajo v vesolje zelo pogosto, čemu so namenjeni in pod katero državo spadajo pa nikoli ne bomo vedeli v celoti. Sateliti krožijo na višini približno 20 km. Satelit s katerim smo povezani, enostavno odčita vektorje in čas oziroma naša naprava združi različne vektorje več satelitov, minimalno štiri.

GPS, PRVI TOČEN MERILEC HITROSTI ZA ROLANJE

Pri rolanju do sedaj točna meritev prevoženih razdalj ni bila možna saj je potrebno vedeti, da je 1 noga vedno v zraku in se kolešček vrti nekontrolirano. Števci za hojo, pedometri, pa tudi niso znali izmeriti dolžine.

GPS SISTEMI V ŠPORTU

Večina gps opreme v športu deluje na sistemu sledenja to pomeni, da si naša gps naprava (športna ura, telefon ali kaj podobnega) zapomni točke kje se nahajamo na zemlji in vse skupaj poveže v celoto ter riše pot. Ta funkcija se imenuje »track«, kjer je interval lahko različen (5 m, 10 m ali več). Potrebno je še opomniti, da informacije za civilno rabo niso vedno najbolj natančne. Natančnost kdaj tudi namerno motijo zaradi varnosti in boju proti terorizmu. V kolikor so gps podatki namenjeni za vojsko, so lahko tudi do 6x bolj natančni od civilnih.

ALI GPS STORITEV PLAČAMO

V kolikor ne uporabljamo prenosa podatkov oziroma nalaganja kart, gps podatke ne plačujemo.

NASTAVITVE ŠPORTNIH GPS-OV

Na formate oziroma pravilne koordinatne sisteme se ne bomo spuščali, potrebno je le vedeti, da vse države nimajo enakega koordinatnega sistema za prikaz map. Svetujemo le, da pred prvo uporabo preverite ali imate nastavljene hitrosti na km/h in ne na milje.

ŠPORTNA URA ALI MOBILNI TELEFON

Pri rolanju veliko bolj potrebujemo gsm aparat saj ga zaradi osebne varnosti vselej potrebujemo. V kolikor koristimo gps, ponavadi prerolamo večje razdalje in kdaj se zgodi tudi, da se izgubimo. Z uro, ki ima majhen zaslon si prav veliko ne moremo pomagati. Je pa res, da baterija na uri drži bistveno dlje kakor na telefonu, je vodotesna itd. Ure ponavadi uporabljajo profesionalni športniki, ki vsak dan trenirajo na istih relacijah.

KAJ JE GPS LIVE?

V nekaterih programih imamo opcijo, da gsm telefon preko umts oziroma gprs pošilja podatke kje se nahajamo na splet oziroma lahko tudi preko radioamaterskih postaj na določeno odlagališče. V kolikor uporabljamo umts ali gprs, se prenos plačuje po ceniku vašega mobilnega operaterja. Občasno si lahko sledenje našega rolanja ogledate: tukaj

KAJ JE GPX

Je običajni format shranjene poti, ki jo je shranil mobilni telefon in jo lahko brez problema prenesemo v drugo odlagališče recimo google earth, google maps, everytrail, itd.

ZAKAJ PRIPOROČAMO ŠPORTNE GPS

Pri rolanju se velikokrat zmotimo in pretiravamo o naši prerolani razdalji. Glede na to, da ima to že skoraj vsak GSM telefon nas nič ne stane, da na marketu oziroma Nokia strani poiščemo program. Program je zelo enostavno prenesti. Spremljamo lahko celotne vadbe čez celo leto in opazujemo naš napredek.

GPS, VEČJA VARNOST ŠPORTNIKA

Kot smo že omenili, v primeru da imamo aktiven gps live vas lahko trener spremlja preko spleta v realnem času (vaše stanje, pulz,...). Tudi ob primeru padca ob kaki stranski poti ni problem posredovati koordinat reševalni enoti. Svetujemo tudi program za hitro odčitavanje koordinat. Spodnje koordinate so na primer od reševalne helikopterske enote na Brniku 46°13`25.27``N 14°27`27.4``E Nadmorska višina 388m

GPS NA STRANI ROLANJE.EU

Na strani imamo združene vse poti, ki smo jih rolali od 1.11.2010 dalje. Ideja je, da bi v prihodnosti naredili celotno mrežo prerolanih poti. Vse bistvene poti po Sloveniji že imamo in lahko si jih ogledate na mapi. Vse poti imamo v gpx formatu in lahko si jih tudi prenesete na svojo napravo.

ZAKAJ BI SI PRENESEL GPX NA SVOJO NAPRAVO

V kolikor rolanje kombiniramo z ostalimi prevoznimi sredstvi, smo lahko izredno hitri in ekonomični. Torej v tujini lahko spoznate rolersko pot tudi, če ne poznate mesta in imate zelo slabo orientacijo. Imamo različne programe*, ki podpirajo uvoz gpx formatov. Že prikaz točke trenutne lokacije je dovolj, da se ne izgubimo in da pridemo nazaj na štartno mesto. *program maps (za android)

OPIS RAZLIČNIH TRACK PROGRAMOV ZA ANDROID, NOKIA IN iPHONE

ENDOMONDO: Program smo pri nas testirali cca 3x. Je pregleden in ima tudi možnost priklopa srčnega senzorja. Rezultate lahko prenesete na računalnik. Tam sem sicer naletel na izredno nepregledne podatke. Imate možnost korekcije in avtopavze. V program je potrebno tudi napisati vaše podatke (težo, višino, itd). Program nima korekcije nadmorske višine. Ocena 6/10

 

SPORTSTRACKER (sportstracklive.com): Program uporabljam najdlje časa in sem ga testiral preko 1000 km rolanja. Program deluje v različnih režimih: START režim, ki deluje brez prenosa podatkov in meri vse naše podatke, ki jih potrebujemo tudi pulz, kisik v krvi, itd. START LIVE je enak režim kakor zgornji samo, da je potrebno biti povezan na prenos podatkov, da lahko podatke prenašamo v živo na splet. HR ONLY ta režim pride prav v telovadnicah, ko vaša naprava ne dobi signala satelita. Torej v tem režimu lahko opazujemo samo senzorje, ki jih imamo na telesu. HR LIVE režim enak kakor zgornji, hr only s tem, da preko gsm omrežja pošilja naše podatke na splet. Program ima tudi možnost nastavitve prikaza na ekranu ter avto start in off za bluetooth. Vse informacije vam lahko sporoči tudi glasovno, lahko si nastavite tudi tolerance in opozarjanja. Vse skupaj lahko posredujete tudi na socialna omrežja. Natančnost prikaza kalorij še nismo preverili. Program posodabljajo skoraj mesečno prav tako arhiv kjer imate zabeležene vse prerolane kilometre. Ko bodo popravili še preglednost podatkov na internetu bo to verjetno najboljša izbira med podobnimi aplikacijami. Opozorilo: nikoli ne preklapljate med različnimi programi, ker lahko nastanejo problemi. ocena 9/10

 

 

SPORTSTRACKER: Program je izšel poleti 2011 in smo ga testirali 10x. Preglednost je zelo dobra saj so veliko investirali v razvoj. Program je že predhodno dobro deloval na Nokia aparatih (symbian). Je zelo podoben zgornjemu programu ima pa tudi sončni vzhod in zahod, ki ti glede na trenutno lokacijo preračunava koliko dneva imaš še na voljo. Program mi je celo enkrat zamrznil a tudi to bodo verjetno popravili. Velik minus dajem, da nima avtomatskega izklopa bluetootha ob prenehanju uporabe senzorja za srčni utrip. ocena 9/10

 

Če želite napisati komentar se prijavite ali registrirajte.

Počakaj sekundo...
top