Pasica

KDO JE Z NAMI

Prisotni 35 gostov .

ANKETA

DIMENZIJA KOLES NA MOJIH ROLERJIH?
 
Pasica

KJE IN KAKO ZAČETI?

IZBIRA ROLERJEV
AddThis Social Bookmark Button

Marsikdo se gotovo sprašuje kje in kako bi začel z rolanjem? Kaj narediti najprej? Če si med njimi in ne veš kje narediti prvi korak, si preberi par opornih točk za pomoč.

 

 

Rolanje je še vedno mlad šport, vendar je kljub temu izredno hitro napredoval in presegel svoje predhodne oblike. Danes šport rolanja vključuje fitnes, hitrostno, aggressive, freestyle, offroad, hokej in umetnostno rolanje. Vsakemu začetnike in novincu v športu je lahko oproščeno, če je pri prvih odločitvah izgubljen in neodločen. Članek podaja le par opornih informacij, ki bodo lahko pripomogle k prvemu koraku v svet rolanja.

 

1. KORAK:

NAJDITE PRAVO OPREMO

Poleg samih rolerjev je obvezno, da si vsak začetnik zagotovi zaščitno opremo, ki bodo omogočile varen in sproščen začetek:

- ČELADA: čelada je ključnega pomena, saj boste edino tako lahko zaščitili glavo pred padci, ki so lahko na rolerjih precej nevarni. Priporočeno je nanjo nalepiti tudi odsevni trak, da boste postali vidni.

- ŠČITNIKI ZAPESTIJ: zapestja so najbolj izpostavljen del pri rolanju, saj se v večini primerov padcev refleksno lovimo prav z rokami. Ščitniki morajo imeti ojačitveni kos ki poteka čez zapestje in spodnje blazinice dlani.

- ŠČITNIKI KOMOLCEV IN KOLEN: poškodbe komolcev in kolen so lahko trajne, zato je ključnega pomena, da jih vedno uporabljate med rolanjem.

- OBLAČILA: oblačila morajo biti lahka in udobna. Priporočljivo je, da prekrivajo čimveč kože, saj lahko tako preprečite manjše ali večje praske ob morebitnih padcih. Med rolanjem se bo telo segrelo, zato poskrbite da nosite oblačila, ki dihajo.


NEKAJ PODROBNOSTI O ZAŠČITNI OPREMI SI LAHKO PREBERETE TUDI TU!


ZAŠČITNO OPREMO NOSITE V ZAČETNI IN VSEH KASNEJŠIH FAZAH ZNANJA! NE BODITE POGUMNI IN NE IZZIVAJTE USODE, SAJ SE RESNE POŠKODBE DOGAJAJO TUDI NAJBOLJŠIM!


2. KORAK:

IZBIRA PRAVEGA ROLERJA

Roler, ki boste izbrali, se mora dobro prilegati vaši nogi; ni priporočljivo da kupujete rolerje večjih številk. Vsakič ko izbirate, bodite pozorni na kvaliteto rolerjev, ne na nizke cene. Rolerji se razlikujejo glede na zvrsti, zato skušajte izbrati najbolj splošen roler (največkrat je to fitnes roler). Vedno si vzemite čas in poizkusite več znamk in več velikosti. Občutek na nogi bo z vsakim rolerjem drugačen, zato nikoli ne kupite prvega rolerja, ki naj bi bil udoben in ga lahko dobite po ugodni ceni. Včasih se kvaliteta in udobnost rolerja izkažeta šele po rednejši uporabi.


NAPOTKI PRI PREIZKUŠANJU ROLERJA:

1. Obujte rolerje in se postavite na noge. Če imate možnost se zapeljite po trgovini, da lahko ugotovite kako se noga počuti v čevlju. Naj vas ne bo sram, saj rolerje kupujete zase in na dolgi rok.

2. Peta se ne sme prosto gibati po notranjem čevlju, ampak mora nepremično stati na mestu. V sprednjem delu čevlja morate imeti toliko prostora, da lahko premikate palec.

3. Preglejte, da je notranji čevelj dovolj podložen, še posebej v sprednjem predelu okoli palca.

4. Ob nakupu rolerja, vzemite s seboj nogavice, ki jih boste namenili rolanju in preizkušajte z njimi različne velikosti rolerjev. Nogavice naj ne bodo nizke in tanke, saj bo trenje med kožo in notranjim čevljem rolerja povzočilo boleče rdečice in žulje, ki vam ne bodo dali miru več dni.

5. Bodite pozorni na različne podrobnosti na rolerjih, ki bi vam lahko v bodoče otežile določene zadeve (preprosta menjava podvozja, koles, zavore, notranjega čevlja ipd.)

6. Pred nakupom preverite, da ima roler zagotovljeno garancijo za zadostno količino časa. Včasih se zgodi, da se pokvarijo najmanjše malenkosti, za katere se popravilo ali nadomestni del preprosto ne splača.


KRATEK VIDEO PRISPEVEK O NAKUPOVANJU NOVIH ROLERJEV SI LAHKO OGLEDATE TU!

TESTI ROLERJEV TU!


3. KORAK:

ODLOČITE SE KJE SE BOSTE UČILI ROLATI

Glede rolerskih poti in različnih je najbolje, da se obrnete neposredno na nas ali pa si oglejte različne poti po Sloveniji in drugod na naši posebni rubriki KJE ROLATI?


Začetnikom svetujemo da bodo pozorni na:

- SKATE PARKE, ARENE in RAZLIČNA OBMOČJA namenjeno izključno rolanju ali sorodnim športom. Take lokacije so najboljše in najprimernejše saj so narejene izključno za rolanje, kjer vas ne bo nihče motil in oviral.

- RAZLIČNE LOKACIJE V PARKIH IN PODOBNIH OBMOČJIH v vaši okolici. Tlakovane poti in igrišča so lahko včasih idealno mesto, kjer se boste lahko sproščeno posvetili učenju rolanja, vendar bodite pozorni, da je to dovoljeno početi in ne boste ovirali drugih, ki so prisotni na istem območju.

- PRAZNA PARKIRIŠČA. Nekatera parkirišča so prazna v večernih urah in med vikendi in so lahko odlična priložnost, da daleč stran od dogajanja preizkušate rolerje po mili volji (dokler je varno in nikogar ne motite ali ovirate!)


KJERKOLI SE BOSTE UČILI ROLATI, SE PREJ PREPRIČAJTE DA JE VARNO IN LAHKO NA TEJ LOKACIJI PROSTO ROLATE!


4. KORAK:

BODITE STALNO POZORNI NA DOGAJANJE OKOLI SEBE

Vaša dolžnost kot roleraš je, da ste pozorni na soudeležence v prometu in okolju okoli vas, ne ravno obratno. Dokažite ljudem na katere boste naleteli med rolanjem, da jih vaše početje ne ovira ali ogroža.

Vedno imejte v mislih naslednje stvari:

1. Vedno bodite pozorni na pešce, kolesarje in mlajše otroke, ki niso zaznali vaše prisotnosti!

2. Vedno bodite pozorni na svoje početje in stalno glejte površino po kateri rolate!

3. Nikoli ne rolajte prehitro ali tekmujte, razen če ste prepričani da je varno in ste tega sposobni!

4. Vedno dajte prednost pešcem in drugim udeležencem v prometu. Pešce lahko poškodujete zaradi neprilagojenih hitrosti, medtem kot se to ne bo dobro končalo za vas v primeru bližnjega srečanja z vozilom.


5. KORAK:

NAJDITE SUH DAN ZA ZAČETEK UČENJA ROLANJA

Vsakemu rolerašu drsi na mokri podlagi, tudi najbolj izkušenim. Rolajte na popolnoma suhi površini oz. na suh in po možnosti sončen dan. V primeru dežja, mokrih ali ledenih površin, raje prenehajte z rolanjem in ne preizkušajte svojih sposobnosti.


6. KORAK:

ZAČNITE POČASI IN POTRPEŽLJIVO

Rolanje zahteva veliko energije in vzdržljivosti. Tudi vaša športna osebnost in postava sta lahko nepomemben dejavnik, saj boste prisotni popolnoma drugačnemu načinu gibanja, zato na začetku, tako kot pri drugih športih, nikoli ne pretiravajte.

Vzemite si čas in počasi delajte in napredujte pri svojih spretnostih na rolerjih, še posebej na ravnotežju in vzdržljivosti. Vedno se ogrejte pred začetkom rolanja!


7. KORAK

NAUČITE SE ZAČETNIŠKE DRŽE

Pri tej vaji stojte blizu stene oz. drugega objekta za podporo. Prva drža, ki jo morate osvojiti je "pripravljeni položaj".


Kako osvojiti "pripravljeni položaj":

1. Stopala naj bodo približno 15-25 cm narazen.

2. Pokrčite kolena in jih rahlo potisnite naprej.

3. Nagnite se naprej in roke stegnite pred seboj.

4. Glejte naprej.


Vadite ta položaj, da se naučite ravnotežja in da dobite občutek na rolerjih. Če ste dovolj samozavestni se rahlo odrinite od stene oz. podpornega objekta in se počasi in gladko peljite po površini brez premikanja nog. Imejte nekoga blizu sebe, da vas zaustavi, če niste prepričani da boste to zmogli sami.


8. KORAK:

NAREDITE PRVE KORAKE

Preprost način dobivanja občutka v rolerjih je hoja po travi, ki pa je lahko tudi dobra vaja za ravnotežje (namig: vadite hojo po travi in poizkušajte hoditi v ravni liniji). Nato se vrnite na gladko površino in osvojite "pripravljeno držo". Stopala postavite usmerjena navzven in poizkušajte narediti par korakov. Noge vam bo vleklo navzven medtem ko boste lovili ravnotežje, kar je tudi pričakovati, zato nadaljujte brez strahu dokler je občutek normalen in lahko brez problema stopala spet približate bližje skupaj.


9. KORAK:

DRŽITE POKRČENA KOLENA IN BODITE RAHLO NAGNJENI NAPREJ

Taka drža vam bo pomagala pri izogibanju izgubi ravnotežja. Ravnotežje lahko kadarkoli ponovno vzpostavite, če se preprosto z rokami oprete na kolena.


10. KORAK:

STALNO VZTRAJAJTE, POSVEČAJTE POZORNOST RAVNOTEŽJU IN POSKRBITE DA PRAVILNO PRENAŠATE TEŽO

Ob vsakem narejenem koraku, prenesite svojo težo na sprednji korak in ga počasi prenesite na stopalo, ki je v stiku s tlemi. Postopek vam bo jasen, če konstantno vadite in ugotavljate kako se teža prenaša med gibanjem.

Medtem ko vadite, lahko pogumno pospešite korake, da vzpodbudite vaš občutek ravnotežja med gibanjem, vendar ne pretiravajte če niste prepričani.


11. KORAK:

VADITE OSNOVNE TEHNIKE

Na tej stopnji je dobro imeti ob sebi nekoga, ki je že seznanjen z osnovami rolanja in vam lahko pomaga. Poznamo več tehnik, ki jih boste morali obvladati, da boste imeli na koncu izpopolnjen način rolanja.

1. A-okvir: To je drža podobna "pripravljenem položaju", vendar more držati stopala bolj narazen. Držite jih narazen približno v širini ramen (kaj več od tega bo verjetno povzročilo padec). Stopala naj gledajo naprej, gležnji naj bodo poravnani. Omenjeni položaj bo vaše telo postavil na notranje robove rolerjev.

2. ODRINITE SE IN "DRSAJTE": Držite stopala narazen. Eno stopalo postavite pod kotom 45o in se z njim odrinite, medtem ko "drsate po drugem stopalu. Stopalo, s katerim ste se odrinili počasi približajte nogi s katero drsite po površini.

3. Vadite vožnjo na eni nogi, enkrat po levi in enkrat po desni. Ena noga naj bo vedno dvignjena od tal.

4. Naučite se držati ravnotežje na posamezni nogi. Prenesite težo iz zadnjega stopala na sprednjega med postopkom "odrivanja in drsenja". Omenjen postopek delajte počasi, da se ga navadite.


12. KORAK:

NAUČITE SE ZAVIRATI

Vaša samozavest bo poskočila, ko se boste lahko kadarkoli zaustavili. Na voljo imamo različne tehnike, za katere je priporočljivo, da jih osvojite čimveč (vsaj tiste, ki so v vaših zmožnostih). Za začetek lahko vadite zaviranje s pomočjo ograje ali stene na katere se oprete ob zelo majhnih hitrostih, da počasi dobite občutek.

1. UPORABA GUMIJASTE ZAVORE: Slednja zavora je montirana na vsake rolerje. Z njo zavirate tako, da nogo na kateri je montirana zavora postavite malce naprej od druge in počasi preneste težo na peto na kateri je zavora. Za začetek vadite postopek pri majhnih hitrostih.

2. PLUG ZAVIRANJE: Pri manjših hitrostih lahko zavirate tudi v obliki pluga. Stopala rahlo obrnete navznoter in vam kolesa služijo kot zavore in upočasnijo hitrost.

3. T-ZAVIRANJE: To obliko zaviranja raje pustite za obdobje, ko boste bolj izkušeni na rolerjih, saj lahko hitro izgubite nadzor in ravnotežje. Pri T-zaviranju se tudi hitro obrabijo kolesa na nogi s katero zavirate, saj jo vlečete za seboj pravokotno na smer vožnje.


VIDEO PRISPEVEK O NAČINIH ZAVIRANJA SI LAHKO OGLEDATE TU!


13. KORAK:

STALNO SE UČITE

Enkrat ko se boste naučili držanja ravnotežja, odrivanja, vožnje in zaustavljanja lahko preprosto nadaljujete na osvajanje zahtevnejših elementov rolanja in izpopolnjevanje že osvojenih tehnik.


VSAK ROLERAŠ SE STALNO UČI IN NADGRAJUJE SVOJE ZNANJE NA NAPAKAH, KI JIH STORI. ZNANJE ROLANJA SE NIKOLI NE KONČA.
 

 

 

 

 

 

 

Če želite napisati komentar se prijavite ali registrirajte.

Počakaj sekundo...
top