Pasica

KDO JE Z NAMI

Prisotni 24 gostov .

ANKETA

DIMENZIJA KOLES NA MOJIH ROLERJIH?
 
Pasica

KAKO PRAVILNO IZBRATI ROLERJE

IZBIRA ROLERJEV
AddThis Social Bookmark Button
Da bi nam bilo rolanje v užitek, je predpogoj, da si pravilno izberemo ustrezne rolerje. Izbira je sorazmerno velika, prav tako cenovni razpon. Najprej se moramo odločiti za kateri stil rolanja potrebujemo rolerje. Konstrukcijske razlike rolerja se po uporabnosti razlikujejo v mnogem - najbolj očitne razlike so v obliki čevlja, podvozja in številu ter velikosti koles.

Roler je sestavljen iz več delov in vsak del je pomemben za uporabnika. Roler tako lahko razdelimo na čevelj, podvozje, koleščke, ležaje in zavoro. V nadaljevanju bom poskusil po teh segmentih opisati na kaj moramo biti pozorni pri nakupu. Vsi opisi so napisani ob predpostavki, da kupujemo fitnes rolerje (ti so tudi najbolj prodajani).

Čevelj:

Pri čevlju se proizvajalci srečujejo s problemom, da mora biti čevelj lahek in zračen, obenem pa odporen na zunanje vplive in vzdržljiv, kar si je že v osnovi v nasprotju. V zadnjem času so iz trga skoraj izginili rolerji s celotnim plastičnem kalupom, ki so bili praktično neuničljivi, vendar po drugi strani težki in okorni. Splošnega pravila pri izbiri čevlja ni, saj imamo ljudje različne oblike nog, višine narti, morebitne deformacije nožnih kosti, prstov. Nekako najlažje svetujem, da si izberete čevelj, ki se vam bo zdel najbolj udoben. Ko ga zapnemo mora biti peta fiksirana, s prsti pa se ne smemo dotikati konca čevlja. Izberemo lahko način zavezovanja, ki je napredoval, klasične zaponke kot na smučarskih čevljih, kombinacijo zaponk in vezalk ali samo zatezni sistem TFS. (Pri nakupu čevelj vedno poizkusite in ne nasedajte virtualni meritvi noge)


Podvozje:

Proizvajalci za podvozja uporabljajo različne materiale, ki za izdelavo zahtevajo različne tehnološke postopke (brizganje, prešanje...). Magnezij se lahko med obdelavo zaneti, za obdelavo titana je potrebna uporaba posebnega obrazilnega orodja, itd. Lahko so izdelana v enem kosu ali iz dveh polovic, vsi materiali pa imajo skupno to, da se lahko reciklirajo. Vsak ima svoje pluse in minuse,ki jih bom opisali v nadaljevanju.
Aluminij različnih vrst - od navadnega do visoko razvitih aluminijev, kot je letalski aluminij.
Specifična teža 2600-2900 kg/m3
+preizkušen material v rolerski industriji
-oksidacija na poškodovanih delih
Magnezij ima boljše lastnosti kakor aluminij predvsem pri teži.
Specifična teža 1740 kg/m3
+majhna teža
-cena
Brizgana plastika je izdelana iz brizganih granulatov ter različnimi dodanimi primesmi.
Specifična teža 900 – 1300 kg/m3
+poceni
+brez problema jo brusimo naknadno
+možne vse barve
-previsoka teža
Karbonsko podvozje spada med kompozitne materiale. Sestavljen je iz karbonskih vlaken, lahko tudi sekancev, ter epoxydnega lepila.
Specifična teža 1300 kg/m3
+lepo prenaša vibracije
+najlažji od vseh glede na moč
+ni zvočnega ropotanja med vožnjo
-cena
Titan je material, ki se zaradi stroškov obdelave še ne uporablja na podvozjih.
Specifična teža 4500 kg/m3
+visoka trdnost in kompaktnost
-visoki stroški izdelave
Bambus (ekologija ima vse večji pomen tudi pri rolerjih).
Specifična teža 920 kg/m3
Bambus spada med trave, ne med les, in je zelo močan, kar lahko vidimo tudi v kolesarski industriji.
+eko
+ ni zvočnega ropotanja med vožnjo
-robustnost
 
Ležaji:
 
Od ležajev je odvisna hitrost vrtenja koleščka. Vsi proizvajalci navajajo v opisih splošne oznake ABEC ali ILQ, ob čemer  višja številka pomeni večja natančnost izdelave ležaja. Iz izkušenj vem, da tem oznakam ni ravno 100% zaupati, saj je na trgu precej poceni ležajev z visoko oznako in so slabši od drugih, od priznanih proizvajalcev z nižjo oznako. Ne glede na to, so ležaji potrošni material, katere bomo po določenem času zamenjali. Življenjska doba ležajev je odvisna tudi od njihovega vzdrževanja. Več si lahko preberete v članku o čiščenju ležajev.
 
Koleščki:
 
So edini stik s podlago, kar pomeni da na njih ne kaže varčevati. Običajno sta na njih dve oznaki npr. 90mm 80A, pri čemer prva oznaka pomeni dimenzijo, druga pa trdoto koleščka. Praviloma z večjim koleščkom hitreje rolamo, smo pa po drugi strani manj okretni. Več večjih koles pomeni tudi daljše podvozje, kar utegne biti moteče sploh če ima uporabnik manjšo številko noge.
 
Zavora:
 
Praviloma je zavora pri fitnes rolerjih že pritrjena na roler, pri višje cenovnih modelih pa je posebej dodana. Več o zavorah si lahko preberete v tem članku.

Za lažjo izbiro rolarjev si poglejte tabele kjer smo po različnih parametrih ocenili primernost rolerjev, po predpostavki da rolerje kupuje povprečen uporabnik/uporabnica, povprečne velikost in s povprečno velikostjo noge. Tabele, ki so vam na voljo so moški fitnes rolerji, ženski fitnes rolerji in otroški fitnes rolerji.

 

 

Če želite napisati komentar se prijavite ali registrirajte.

Počakaj sekundo...
top