Pasica

KDO JE Z NAMI

Prisotni 29 gostov .

ANKETA

DIMENZIJA KOLES NA MOJIH ROLERJIH?
 
Pasica

TEST ROLERJEV FILA PRIMO 2009

IZBIRA ROLERJEV
AddThis Social Bookmark Button

Image

 

 

TEST: Rolerji Primo 2009 (št.42,5)

V podjetju Velo so nam posodili rolerje modelsko leto 2009.

V rolerski industriji je običajno, da se dobi vzorce rolerjev za naslednje leto šele februarja, preko spleta smo preverili, če so bili rolerji že testirani, a rezultatov v iskalniku nisem našel. Tako da je to prvi test tega modela. Rolerji Primo 2009 tradicionalno nadaljujejo svoje ime, spadajo v kategorijo fitnes in, kot skoraj vsi, v razred mehkih čevljev.

Rolerje smo razstavili in se jim strokovno posvetili. Od vijačili smo vse zanimive elemente, tako da boste lahko s slik dobili veliko uporabnih informacij.

Rolerji so lepo shranjeni v kartonski embalaži, ko jih potegnemo iz nje, zasledimo kartonske čepe v notranjem delu. Te čepe odstranimo, saj so dodani zato, da roler drži lepo obliko med transportom ter v skladišču. V embalaži se nahaja tudi vrečka z vijaki ter zateznimi ključi. Glede na to, da so na rolerjih ležaji občutljivi na vlago, so v škatlo dodali tudi odvajalce vlage(silica gel). Zavora je na rolerje privijačena serisko. Nekateri roleraši vedo kaj pomeni, če je zavora privijačena serijsko.

Roler ima serijsko kolesa 84mm trdote 83a. V kolikor rolerja ne boste kupovali na pravem mestu se zna zgoditi, da vas prelisičijo za kakšna slabša kolesa.

V notranjosti se nahajajo ležaji abec 7 16 kos ter notranji aluminijasti distančniki 8 kos.

Podvozje je aluminijasto in ga je mogoče od vijačiti od čevlja.

Ohišje zavore je izdelano iz plastičnih mas, prav tako tudi zunanja oblika rolerja.

Roler ima na zgornjem delu zategovalno sponko ter sistem samo zateznega zavezovanja. Notranji čevelj je fiksen in ga ni mogoče vzeti iz rolerja.

Zadaj imamo tudi trak za pritrditev rolerjev na sponke torbe ali za nošenje.

Roler ima spredaj veliko odsevnih trakov, zadaj bolj malo, saj je zadaj sistem za zavezovanje.

Veliko pohval gre prav sistemu za zavezovanje, saj je rešitev fenomenalno izdelana.

Pojdimo na sam test in bomo zanimive detajle ponovno poudarili.

Roler se je testiral na asfaltni površini pri precej nizki temperaturi - 3°C. Test se je začel z spustom po klancu.

Ob močnem vijuganju smo ugotovili, da ima roler dobro lego na površini, tako da dejansko občutimo, da noga vodi roler. Tudi pri hitrosti 40km/h ni bilo vibracij in je roler zelo stabilno tekel po klancu.

Nato smo začeli s testiranjem zavore. Primerno smo jo segreli in šele nato preverili njeno učinkovitost. Zavora deluje dobro in obraba gumice je v normalnem stanju.

Potrebno je potrditi izredno dobro težišče rolerja, saj ima sprednje in zadnje kolo na pravem mestu. Torej roler ne zvrača roleraša naprej ali nazaj po nepotrebnem.

Vožnja se je nadaljevala nazaj v isti klanec, kjer smo izvedli spust. Torej muke so se začele, ko je bilo potrebno z vso opremo za testiranje prilesti nazaj v klanec.

Rolerji so ostali udobni za noge, sicer je meni osebno bil roler malo premajhen, vendar ko se boste odločili za nakup boste imeli možnost izbiranja številk.

Kako deluje prezračevanje rolerja, vam žal ne moremo povedati, saj smo rolali v zimskem času in ta podatek ni realen. Mrežice za zračenje so vidne in glede na ostale dobre lastnosti rolerjev, verjetno tudi te dobro delujejo.

Testirali smo tudi slalomsko vožnjo, z nogami se rolerje lepo vodi in usmerja, prav tako je roler lepo pospešil. Odpeljali smo se tudi na relacijsko vožnjo, vsega skupaj bilo prerolanih cca 30km.

Obraba koles je zelo majhna, vendar je na to je vplivala tudi nizka temperatura asfalta. V zavoju je roler držal lego, do velikega nagiba. V veliko primerih so nova kolesa neprimerna za tako početje, saj so izdelana v kalupu in imajo še vedno nanos za ločevanje iz kalupa. Torej vsako kolo potrebuje prevožene kilometre, da ima normalno držo na podlagi.

Kolesa smo tako še enkrat preverili tudi na koncu testa in drža je bila odlična. Mogoče k temu pripomore tudi povečano platišče rolerjev. Samo kolo ima namreč dodane oplate, kakor vidite na sliki.

Plusi za tako kolo so definitivno lažje pobiranje ležaja iz kolesa. Minus vsekakor dajem, da je potrebno imeti 2 imbusa za od vijačenje kolesa, res pa, da gre za rolerje srednjega razreda. Največji plus, ki si ga roler zasluži je samo zatezni sistem, ki je izdelan zelo natančno in vse stvari se nahajajo na pravem mestu. Disk za zategovanje je zadaj in ne ovira med samim rolanjem. Če je namreč zatezni sistem na bočni strani, to običajno razširi roler, kar pa ni dobro, saj imamo potem preširok roler. Pletenice so všečne, saj so zamenjale stare sisteme, ki so imeli običajno kevlarske vrvice. Izkazali so se dobro, čeprav je bilo večino strah, da se bo kaj strgalo. V pletenico imamo kar malo več zaupanja kakor v predhodne vrvi.

Ko sem disk potegnil ven, sem rolerje sezul s tako lahkoto, kakor do sedaj še nobenih. Jezik sem brez problema postavil nazaj v prvotni položaj. Rolerji so vsekakor primerni za rekreativce in za mestno rolanje. Na naši strani www.rolanje.eu lahko pogledate v tabelo, v kateri razred spadate.

Da zaključimo: rolerji Primo 2009 so vsekakor vredni nakupa.

Video posnetek:

 

Image

Image

Image

Image

Image

Image

 

 

Če želite napisati komentar se prijavite ali registrirajte.

Počakaj sekundo...
top