Pasica

KDO JE Z NAMI

Prisotni 18 gostov .

ANKETA

DIMENZIJA KOLES NA MOJIH ROLERJIH?
 
Pasica

BRUŠENJE DRSALK

DRSANJE - TEHNIČNI NASVETI
AddThis Social Bookmark Button

 

Začela se je sezona drsanja, zato je pravi čas da rečemo kakšno o osnovah brušenja drsalk. Za doseganje dobrih drsalnih pogojev so bistveni štirje faktorji:

 

 

1. Drsna ploskev

Je eden najpomembnejših dejavnikov, saj določa stik drsalke s podlago. Z njim izbiramo med stabilnostjo, okretnostjo in nagibom drsalca.

Drsanje s premajhno drsno ploskvijo:

Če drsate z drsalkami s pretiranim lokom (bananaste oblike), se bo rezilo ugrezalo globje v led, čemur sledi da bo drsanje počasnejše in težje. Za drsanje potrebujete več moči.

Drsanje z normalno drsno ploskvijo:

Pri tako oblikovanem rezilu, drsalka drsi po ledeni ploskvi in le ostri robovi režejo v led.

Zavedati se moramo, da je določanje »pravilne« drsne ploskve pogojeno tudi z namenom uporabe drsalk. Tako imajo hokejisti glede na položaj v igri določene različne drsne ploskve. Vratar ima praktično ravno ploskev, napadalec sredinsko, branilec ima pomaknjeno ploskev rahlo naprej. To so osnovne usmeritve, katere pa kasneje prilagajamo posamezniku glede na tehniko igranja ter sloga.

2. Radij (brušeni žleb)

Ostrina rezila drsalk ni odvisna od globine žlebu (radija) ampak od ostrine robu in kvalitete jekla drsalkinega rezila. Globji žlebovi (radiji) povzročijo težje drsalne pogoje, rezilo se vreže globje v led, kar posledično pomeni več trenja. Mlad hokejist nima tako razvitih mišic, členkov, kosti kot starejši vrhunski igralec. Mlajši igralci praviloma ne morejo izvajati hitrega zaustavljanje če imajo preglobok žleb, lahko pride do padcev in poškodb. Žleb prilagajamo znanju, teži in moči drsalca.

3. Kakovost oz. vrsta ledu

V dvoranah je praviloma temperatura zraka okoli 10 °, kar pomeni, da se že pri malenkostnih spremembah (več ljudi v dvorani) lahko dvigne temperatura in vpliva na kakovost (trdnost) ledene ploskve. Mehkejša ko je ledena ploskev in večji je radij na klini, globje se klina zareže v led, kar pomeni da so težje drsalne lastnosti.

Drsališča na prostem se razlikujejo od drsališč v dvoranah v naslednjem; ali je naravni ali umetni led, zunanje temperature, drugih vremenskih vplivov (sonce, dež, sneg...). Naravni led je trši in krhkejš, ker je kvaliteta ledu odvisna od zunanje temperature in ne od zamrzovanja od spodaj kot v dvoranah.

4. Drsalke

Če drsalke razdelimo v dva osnovna dela (čevelj in rezilo) moramo biti pozorni:

Čevelj nam mora biti udoben, pri nakupu moramo biti pozorni da bomo običajno drsali v debelejših nogavicah in da se bo noga sčasoma utrudila (otekla).

Rezilo naj bo trdno ulito v sanišče, saj če je dodatno kovičeno ali vijačeno lahko sčasoma zaradi vibracij pride do odstopanj oz. zračnosti med rezilom in saniščem.

Pri brušenju rezila se lahko jeklo pregreje predvsem s prevelikim pritiskom. Na ta način se lahko struktura jekla poruši in postane navadno železo.

Pravilo: nove drsalke ob nakupu niso primerno nabrušene za kakovostno drsanje!

Brušenje zaupajte servisu, kjer vam bodo drsalke nabrusili glede na vaše osebne zahteve in parametre in ne servisu kjer brusijo množično in po istem kopitu za vse.

Image

 

Image

 

Če želite napisati komentar se prijavite ali registrirajte.

Počakaj sekundo...
top