Pasica

KDO JE Z NAMI

Prisotni 19 gostov .

ANKETA

DIMENZIJA KOLES NA MOJIH ROLERJIH?
 
Pasica

PRAVILNA IZBIRA DRSALK

DRSANJE - OPREMA
AddThis Social Bookmark Button

uvodnaSte ravno razmišljali o nakupu novih drsalk in niste prepričani katere bi bile najbolj primerne za vas? Preberite si naslednji prispevek, ki vam bo morda malce pomagal pri odločitvi.

 

 

 

 

Trg rekreativnega in profesionalnega drsanja je preplavljen z različnimi tipi drsalk, ki so namenjeni raznim podzvrstem drsanja.V osnovi je od nas samih odvisno, kaj natako želimo in pričakujemo od drsanja, bodisi je to sproščanje in splošna družabna rekreacija, bodisi je to že bolj profesionalne narave z izvajanjem trikov in figur.

Ker bomo v tem članku opisovali kako izbrati primerne drsalke glede na želje, je potrebno šport razdeliti na par kategorij:

1. REKREACIJSKO DRSANJE
2. UMETNOSTNO DRSANJE
3. HOKEJ
4. HITROSTNO DRSANJE
5. "FREESTYLE" DRSANJE1. REKREACIJSKO DRSANJE

 


Rekreacijsko drsanje je najbolj pogosta in priljubljena oblika drsanja, ki jo lahko izvajamo z različnimi tipi drsalk.
Pogoj za to obliko drsanja je, da se sproščeno in brez neke pretirane želje po tehničnem napredku zgolj rekreairamo. V tem primeru so najbolj primerne novodobne plastične drsalke, ki so izpodrinile usnjene drsalke, prvotno namenjene tistim z željo po osvajanju znanja umetnostnega drsanja.
Na rekreacijskem drsanju se velikokrat pojavijo tudi hokejske drsalke, ki so prisotne tako pri moških kot pri ženskah. Hokejske drsalke lahko nudijo veliko okretnost kar pride prav predvsem na drsališčih, kjer je običajno velika gneča in natrpanost na ledu.2. UMETNOSTNO DRSANJE

 


Umetnostno drsanje je zvrst, ki jo zagotovo najbolj poznajo dekleta. Najprimernejše drsalke za to zvrst drsanja so izključno usnjene drsalke.Namenjene so ženskam in moškim in imajo na sprednjem delu izrazit nazobčan zaključek. Na zadnjem predelu kline je ta zaključek raven.
Začetnikom velikokrat povzroča težave prav sprednji del, saj se lahko ob nepravilnem položaju noge kar hitro spravijo na kolena.

 3. HOKEJ

 


Hokejske drsalke so v izhodišču namenjene hokejskim igralcem in so sestavljene iz kombinacij različnih materialov. Pri izdelavi teh drsalk se uporabljajo inovativne plastične mase in kompoziti kot so ogljikova vlakna.
Drsalke imajo na prstnem predelu plastično zaščito pred obrabo. Konstruirane so tako da nudijo tudi zaščito pred letečimi ploščki med igro in treningi. Klina je zaokrožena na sprednjem in zadnjem delu zaradi okretnosti, drsalke pa se tudi razlikujejo glede na položaj, ki ga posamezen hokejist igra (napadalec, obrambni igralec, vratar ipd.)

 


4. HITROSTNO DRSANJE

 
Hitrostno drsanje je izjemno dobro razvita športna panoga, saj je poleg ostalih zvrsti drsanja tudi ta na seznamu panog, ki se izvajajo na olimpijskih igrah vsaka štiri leta.

Drsanje v tej kategoriji ločimo še na dva dela:
- "Long track"
- "Short track""Long track" je preprosto prevedeno tekmovanje na daljše razdalje (ponekod v tujini se izvajajo maratoni in tekmovanja vzdržljivosti, ki so dolga tudi do 200 km!).
Klina na drsalki deluje preklopno zaradi bolj optimalnega odriva. Običajno je na obstoječe kline mogoče privijačiti tudi čevelj tekmovalnega rolerja.


"Short track" je tekmovanje na kratke razdalje, ki ponavadi poteka v krogih na levi zavoj. Drsalke pri tej zvrsti imajo namenske čevlje in kline, ki so običajno tanjše in daljše. Klina je v celot ravna brez napetega loka (malenkostno) in med vsemi klinami, ki so na razpolago, najtanjša. Hitrostne kline so tudi daljše od ostalih, brez zaobljenih zaključkov, običajno pa so tudi višje zaradi lažjega zalaganja v zavoju.5. FREESTYLE DRSANJE

 


Freestyle drsanje je ena izmed najnovejših oz. najmlajših kategorij, ki delno temelji na umetnostnem drsanju, s tem da so vsi triki izvedeni dosti bolj agresivno in dinamično. V to kategorijo spadajo tudi triki, ki se izvajajo na rokah oz. v ležečem položaju na ledu.
Tekmuje se tudi v bočnem zaviranju oz. drsenju, slalomu med plastičnimi lončki oz. vsemi uličnimi sproščujočimi triki. Drsalke so običajno hokejske z raznimi izboljšavami na klinah, pri katerih se nemalokrat zgodi, da se zllomijo. V tem se kažejo izboljšave in različni posegi v sestavo, saj se uporablja bolj dovršene materiale, da do takih nevšečnosti ne pride.

 

 

Če želite napisati komentar se prijavite ali registrirajte.

Počakaj sekundo...
top