Pasica

KDO JE Z NAMI

Prisotni 54 gostov .

ANKETA

DIMENZIJA KOLES NA MOJIH ROLERJIH?
 
Pasica

DRSANJE KOSEZE

DRSANJE - DRSALIŠČA
AddThis Social Bookmark Button
Ste že obiskali bajer sredi Ljubljane? V poletnem in zimskem času je koseški bajer pravi naravni raj sredi Ljubljane. Ali ste vedeli, da je v bližini tudi odlična rolerska pot ...............

 

 

 

 

 

 

 

Koseški bajer

Začetek pestre zgodovine koseškega bajerja sega v obdobje, ko je slovenskim industrialec švedskega rodu Gustavom Tönniesom, kupil močvirnato zemljo na robu Kosez pri Ljubljani in začel iz ilovice izdelovati opeko. Na zgornjem delu nekdanjega glinokopa so pozneje postavili Agrostroj, tovarno irigacijskih sistemov, ki je v zajetju vode iz glinokopa, preizkušala delovanje črpalk. Kasneje so to vodo preusmerili v kotanjo s štirimi požiralniki, ki je bila prej namenjena le kot pašnik. S kasnejšo preureditvijo so v novonastali Koseški bajer napeljali še mimoidoči potok iz Mosteca.

Danes je podoba še posebej urejena, saj je poleg bivšega Agrostroja tu zraslo luksuzno stanovanjsko naselje imenovano Mostec, ki je olepšalo okolico in preuredilo celotni bajer. Na obrobju so izdelali nov pomol, ki je namenjen sprostitvi. Največ dni ob bajerju so preživeli prav modelarji, ki so testirali hidrodinamiko svojih čolničkov. Zanimivo je bilo videti modelarske navdušence in njihove tekmovalne boje.

Na svoj račun pa smo prišli tudi ljubitelji drsalnih športov. Pot ob bajerju so asfaltirali in nastala je sklenjena rolerska pot okoli Rožnika. Drsalci pa pridemo na svoj račun takrat ko jezero zamrzne in lahko poženemo svoje nabrušene drsalke po svežem ledu. Svetujemo drsanje v senčnem predelu bajerja. Okoli njega je speljana sprehajalna pot, ki jo mnogi pri teku podaljšajo tudi na trim vaje v Mostecu do Rožnika ali po PST do živalskega vrta, zato tudi priporočamo parkiranje v ulici proti Mostecu. Prosimo, da bajerja ne onesnažujete in, da ne odlagate smeti oziroma palic na ledeno ploskev.

 

 

foto:Fedor Peršin

OSTALA  DRSALIŠČA

 

Če želite napisati komentar se prijavite ali registrirajte.

Počakaj sekundo...
top